Menu & Search

Niets belangrijker dan diep vertrouwen in jezelf

Niets belangrijker dan diep vertrouwen in jezelf

Hoe ga je als freelancer om met grote veranderingen? Diep vertrouwen hebben, leerde een klant mij.


Half maart schoot ook ik even in de stress. Bijna acht jaar ben ik inmiddels freelancer, ik begon net nadat de economie weer een beetje opkrabbelde na de crisis in 2008. De economie bloeide steeds meer en ik heb er de laatste jaren altijd rekening mee gehouden dat er weer een dip aankomt. Alleen een pandemie? Daar had bijna niemand op gerekend. Ik ook niet.

Ik was net gestopt bij indebuurt Amersfoort en het was tijd voor nieuwe dingen. Nieuwe dingen die ook al op de planning stonden, maar of ze door zouden gaan? Op het moment dat ik hoorde dat Metro, toch wel één van mijn belangrijkere opdrachtgevers, op een laag pitje werd gezet, sloeg de spanning toch wel even toe en vroeg ik me wederom af waarom ik ook alweer was gaan freelancen.

Weinig buffer

Mijn laatste kwartaal van 2019 was niet al te bloeiend – ook omdat ik zelf besloot even gas terug te nemen – dus mijn buffer was wat geslonken. Genoeg om mezelf nog even mee te bedruipen als het minder zou gaan, toch had ik ‘m graag even goed aangevuld. Hoelang zou dit duren en kon ik dit overleven?

Het is niet de eerste keer dat ik een grote opdrachtgever verlies op een ongelukkig tijdstip. De laatste keer was ik net naar Amsterdam verhuisd en kon het allemaal net uit. Tot de opdrachtgever plots niet meer zo goed ging en mij samen met een aantal andere freelancers moest laten gaan. Ik weet inmiddels dat ik dit soort veranderingen prima aankan en schiet altijd in een ‘oké, op naar de volgende’-modus. Zo ook dit keer. Ik besloot mijn blog weer nieuw leven in te blazen – zoals je ziet gaat dat nog niet al te soepel – en mijn netwerk te benaderen. Gewoon maar laten weten dat ik beschikbaar ben.

Grotere en kleinere klussen

Wonderbaarlijk genoeg kwamen er allerlei nieuwe dingen bij. Eén van de copywritingklussen waarvan ik had verwacht dat die niet door zou gaan, ging toch door. Een andere klus werd even uitgesteld maar ook daar begin ik binnenkort mee. Spoffin gaat niet door maar we blijven doorwerken, een middelbare school waar ik voor werk werd minder maar gaat door en een Europees project waar ik aan meewerk ook. Er stromen fascinerend veel kleinere klussen binnen, zoals het schrijven van webteksten en ondernemers helpen hun verhaal gestructureerd op papier te krijgen.

Eén van die ondernemers die ik help, is Arian van Rijssen. Hij kwam via het ondernemersnetwerk waar ik bij zit, NTWRKPLK, bij mij terecht. We hadden een lang gesprek over zijn werk, zijn leven, zijn verleden en zijn visie. Na een rustige periode is hij bezig zijn bedrijf opnieuw op te zetten, nu hij een nieuwe richting heeft gevonden die bij hem past. “Ik weet niet of het gaat lukken, of ik straks weer werk krijg”, zei hij, opvallend rustig. “Maar er is altijd een soort diep vertrouwen, het komt wel goed.” 

‘Het komt goed’

Wat hij zei vond ik onwijs treffend. Na een periode van spanning rondom mijn eigen bedrijf, besloot ik door te pakken en er maar vanuit te gaan dat ik wel werk zou vinden. Het liefs in mijn vakgebied, maar als het moet ook in andere sectoren. Wie weet wat dat me brengt? Ik prijs mezelf echt gelukkig dat ik dat kan, ik weet dat deze periode voor sommigen zo stressvol was dat het ze even niet meer lukte om door te pakken. Ook dat is oké.

Deze crisis bracht mij verder. Het gaf mij de ademruimte en motivatie nieuwe dingen te proberen. Kijken of ik andere manieren kon vinden om met mijn werk geld te verdienen. Met online cursussen bijvoorbeeld. Ergens is er bij mij ook altijd een diep vertrouwen dat het wel goed komt. Ik rol al acht jaar door, de ene periode vloeiender dan de andere. Het komt altijd wel weer goed. Zolang ik dat diepe vertrouwen in mezelf kan hebben, hoef ik me een stuk minder zorgen te maken dan ik soms doen. Het komt namelijk wel goed. Linksom of rechtsom.

Daar moet ik overigens nog een kleine disclaimer aan toevoegen. Het hebben van diep vertrouwen in jezelf is goed en ik ben blij dat ik het meestal heb. Meestal. Niet altijd. Er zijn dagen dat ik niet meer weet wat ik met mezelf aanmoet. En dat is oké. Zeker in deze tijd is het niet gek dat het allemaal wat moeizamer gaat. Dat mag je gewoon accepteren. Het komt goed. Ook als dat even niet zo voelt.

Lees ook: De periodieke paniek van een freelancer

Is er iemand die je graag terug zou zien in een interview, heb je een gouden boekentip of is er een onderwerp waarvan je wil dat ik erin duik? Stuur me een berichtje via info@ingelisedevries.nl!

Samenwerken? Check ingelisedevries.nl.

Mijn Engelse artikelen lees je op Medium.

Alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.