Menu & Search

Maar waarom zou je gaan freelancen?

Maar waarom zou je gaan freelancen?

Als ik nu had moeten kiezen, was ik nooit gaan freelancen.


Bij mij is het eigenlijk nooit een vraag geweest of ik zou gaan freelancen. Ik was 21 en kreeg een hele toffe klus aangeboden op freelancebasis. Dus ik ging freelancen. Ik was jong en ging waar de wind mij heen blies. 

Doodeng, als ik erop terugkijk. Ik had geen diploma, wel een fulltime baan, woonde op mezelf en besloot ‘gewoon’ maar te gaan freelancen. Financieel ging ik erop vooruit, dus waarom niet? Ruim zeven jaar later zou ik waarschijnlijk een hele andere keuze hebben gemaakt, maar ik ben onwijs dankbaar dat ik eind 2011 de kans kreeg om voor Bert Brussen aan de slag te gaan op de cultuur- en lifestyleredactie. Als chef, of coördinator nota bene.

Ouder en soms wijzer

Inmiddels nader ik langzaam de dertig en word ik – zo nu en dan – langzaam wijzer. Of ik nu nog vanuit een vaste baan zou kiezen voor freelancen, betwijfel ik. Want eerlijk is eerlijk, bij vlagen is het doodeng. Zeker in deze periode. Natuurlijk, er is nu wél een sociaal vangnet voor als het wegvalt. Maar wat als alles wegvalt en ik geen nieuwe klussen meer krijg? Vooralsnog loopt het voorspoedig en komen er zelfs nog steeds klussen bij, hoewel er helaas ook dingen wegvallen. Niets is zeker als freelancer. 

Niet alleen in het begin van mijn freelancecarrière was het buffelen om genoeg opdrachtgevers te vinden, het blijft altijd. En wanneer heb je genoeg opdrachtgevers? Wanneer zeg je stop, wat is het kantelpunt tussen werk en privé? Neem je nu extra opdrachten aan ‘voor het geval dat’? De ene periode gaat dat soepel, de andere periode is het weer even zoeken.

Paniek-paniek

Ook in goede tijden heb ik regelmatig paniek. Ik noem de periodieke freelancepaniek. Vergeet de belastingpaniek niet. Of de heb-ik-het-wel-goed-geregeld-paniek. De pensioenpaniek. Ziektepaniek. Kan-ik-wel-op-vakantie-paniek.

En ook zeker de ben-ik-online-wel-leuk-genoeg-paniek. Kunnen mensen mij vinden en zo ja, waarom zouden ze dan met mij willen werken? Die ene freelancer die amper foto’s van zichzelf online zet, persoonlijk niet zoveel deelt? Er zijn mindere tijden, maar de afgelopen zeven jaar kon ik zonder hulp al mijn rekeningen betalen. Tijdens het schrijven klopt ik dit allemaal overigens even af op onbewerkt hout. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Daarom ga je freelancen

Maar waarom zou je gaan freelancen? Het is het allermooiste dat er is. Toen ik in 2010 veel met ondernemers en startups werkte, vroeg ik mezelf altijd af of ik ook ondernemer kon zijn. Het leek mij zo cool, die vrijheid, de creativiteit, de spanning, het reizen, het nieuwe mensen leren kennen, het netwerken, de snelheid maar soms ook de tijd kunnen nemen. Ik had nog helemaal niet door dat ik het ook kon hebben. Misschien heb ik geen cool product of unieke dienst te verkopen, ik verkoop mijn woorden. En die doen het schijnbaar best wel goed. 

Het is al die paniek ruimschoots waard. De vrijheid die je voor jezelf creëert, de ruimte, de creativiteit, het ondernemende, het proberen, ruimte om te falen maar ook vooral ruimte om succes te hebben. Altijd nieuwe mensen leren kennen, de beste verhalen horen (en opschrijven), het is allemaal veel meer waard dan de momentjes van paniek. Die neem ik voor lief. Waarom je zou freelancen? Omdat als het eenmaal loopt, de beste baan van de wereld is.

Lees ook: Waarom je best wat vaker nee mag zeggen

Is er iemand die je graag terug zou zien in een interview, heb je een gouden boekentip of is er een onderwerp waarvan je wil dat ik erin duik? Stuur me een berichtje via info@ingelisedevries.nl!

Samenwerken? Check ingelisedevries.nl.

Mijn Engelse artikelen lees je op Medium.

Alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

0 Comments