Menu & Search

School? Ik blijf liever leren in mijn eigen tijd

School? Ik blijf liever leren in mijn eigen tijd

School heb ik nooit leuk gevonden. Het leren wel, leren doe ik maar al te graag. Maar de manier waarop onderwijs werd gevoerd op de scholen waarop ik zat, was niet helemaal mijn ding. En ook studeren bleek niet aan mij besteed. Dus stopte ik ermee. De stomste beslissing ooit? Alles behalve.

Er is denk ik één moment geweest dat ik spijt had. Tijdens een sollicitatieprocedure voor een supertoffe baan, moest ik aangeven wat mijn hoogste diploma is. Aangezien dat geen diploma van een hbo of universiteit is, kwam ik niet eens in aanmerking om mijn motivatiebrief en cv in te sturen. Los van dat ene moment, was stoppen met studeren mijn beste besluit ooit. Op nummer twee staat ‘gaan freelancen’.

Altijd blijven leren

Maar altijd blijven leren, dat vind ik wel belangrijk. Toen ik net begon met freelancen, was dat vooral in de praktijk. Mensen opzoeken als ik ergens zelf niet uitkwam, keer op keer iets nieuws proberen, boeken lezen en een hoop trial and error. Ik geloof dat je nooit bent uitgeleerd.

En nu, nu ik na zeven jaar freelancen mijn bedrijf wel een beetje op de rit heb, is het tijd om nog meer te leren. Mijn doel voor 2019, noem het een goed voornemen, was om meer tijd in zelfontwikkeling te steken. Zowel op persoonlijk vlak, maar vooral ook wat betreft mijn skills.

Zo begon ik dit jaar met één van de engste cursussen: leer jezelf presenteren. Er is een reden dat ik graag achter mijn beeldscherm zit. Ik sta liever niet op de voorgrond. Toch is het iets waar je lang niet altijd onderuit komt, waarom dan geen cursus? Het is nog steeds geen hobby, maar weer even uit mijn comfort zone getrokken worden, deed me goed. Ik weet namelijk dat ik het wel kán. Dat heeft het live interviewen en video maken me wel geleerd. Maar het was weggezakt en ik het was weer tijd om mezelf uit te dagen.

Kennis in de praktijk

Ook vijzelde ik met een tweedaagse cursus van Buffi Duberman mijn engels weer wat op, vooral de zakelijke kant. Interviewen doe ik regelmatig in deze taal en hoe vet is het als ik ook mijn teksten tweetalig kan aanbieden? 

Dat interviewen, daarvoor leerde ik weer nieuwe dingen bij de Nederlandse Vereniging voor Journalisten in de cursus Interviewen met durf. En leuk: ik geef nu zelf ook trainingen! Inmiddels heb ik er twee opzitten en begint de training nu toch wel aardig  definitief vorm te krijgen. Natuurlijk pas ik ‘m per persoon of groep aan. Maar het is te gek om ook mijn kennis weer door te geven aan anderen.

Dromen najagen

De engste cursus die ik deed, was aan de schrijversvakschool. Ik volgde de achtdelige schrijftraining. Donderdagavond naar Amsterdam, op de bovenste verdieping van een statig pand aan de Herengracht. Verhalen schrijven, wederom uit die comfort zone én de verhalen delen met een hele fijne schrijfgroep. Want als ik meer creatief  wil schrijven, dan zal ik ergens moeten beginnen. Ik ben onwijs blij dat ik het heb gedaan. Niet alleen in creatief schrijven bracht het me veel, juist ook in mijn journalistieke werk. En of ik ooit die schrijver word die ik als klein meisje wilde worden? Geen idee. Maar wat was deze cursus tof.

Pottenbakken

Nu is het laatste kwartaal van het jaar ingegaan en begin ook ik aan mijn laatste cursus. Voor nu dan. Ik ben net begonnen met de mini-opleiding commercieel schrijven. Net weer wat beter worden in wat ik al kan. En als ik daarmee klaar ben? Misschien wel weer terug naar de Schrijversvakschool. Of pottenbakken. Gewoon totaal iets anders. School is dan misschien niet bepaald ‘mijn ding’, elke dag wat nieuws leren van iemand die meer ervaring heeft wel.

Hoe staat het ervoor met jouw goede voornemens voor 2019?

Er nog niet helemaal uit wat je doelen zijn? Ik deed recent de MSTRMND van Lilian Prins. Aanrader!

Lees ook: Soms moet je even nee zeggen

Is er iemand die je graag terug zou zien in een interview, heb je een gouden boekentip of is er een onderwerp waarvan je wil dat ik erin duik? Stuur me een berichtje via info@ingelisedevries.nl!

Samenwerken? Check ingelisedevries.nl.

Mijn Engelse artikelen lees je op Medium.

Alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.