Menu & Search

Dakota verdwijnt na goed debuut direct weer

Dakota verdwijnt na goed debuut direct weer

Een debuutalbum kan bitterzoet zijn. Soms weet je dat pas achteraf, omdat het het enige album zal zijn. Soms weet je het al bij het uitkomen van het album, zoals het geval is bij Here’s the 101 On How To Disappear, het debuutalbum van Dakota. Voorlopig is dit melancholische werk ook het laatste werk van de band.

De vier vrouwen zaten bij elkaar op het Conservatorium in Amsterdam en voelden nergens zo het vuur als samen in Dakota, vertellen ze tegen Noisey. Toch moet de band gedwongen stoppen: de psychische problemen van frontvrouw Lisa zorgen er in combinatie met de druk voor dat ze twee keer een overdosis medicatie neemt. Dakota besluit het debuutalbum Here’s the 101 On How To Disappear wel uit te brengen maar de rest staat even op pauze. Voor nu, maar misschien wel voor altijd.

Zwaarmoedig album

De titel van Dakota’s debuutalbum stond ironisch genoeg al vast voor de band besloot te stoppen. Here’s the 101 On How To Disappear doet een melancholische plaat vermoeden en dat is geen misleiding. Dromerige gitaren, sterke baslijnen en veel echo’s en effecten in de instrumenten, stemmen die op elkaar worden gebouwd met koortjes en tweede (en derde) zanglijnen zorgen voor de vaak zwaarmoedige sfeer op het album. Zwaarmoedig zonder duister te worden.

Tegelijk zorgen de echo’ende gitaarpartijen ook weer voor een zomers, Californisch gevoel, bijna alsof je naar een band uit de jaren zestig luistert maar dan met de opnamekwaliteit en invloeden van nu. Alsof Fleetwood Mac en The Cure in vier steengoede muzikanten en songwriters van kinderen hebben gekregen die in Californië zijn opgevoed en nu samen de band Dakota vormen.

Lees ook: Luistertip: Major Parkinson – Blackbox

Veiligheid

Dakota is een band met vier technisch goede muzikanten en songwriters. Het is niet gek dat het deze artiesten de afgelopen tijd zo voor de wind ging – ze stonden in 2018 op Eurosonic/Noorderslag en werden wereldwijd opgepikt door verschillende media. Here’s the 101 On How To Disappear is zo’n plaat die je urenlang achter elkaar kan draaien omdat ze heel goed dezelfde sfeer weten vast te houden in de nummers. Er is op elk nummer steeds wat nieuws te horen.

Het enige dat op de plaat aan te merken valt is dat er af en toe wel iets meer durf in mag. Maar de veiligheid maakt het ook juist weer een hele prettige luisterervaring. Het gevoel van een lullaby, zoals de Engelsen het noemen, wiegenlied dekt in mijn optiek de lading toch niet helemaal.

Fijne somberheid

Here’s the 101 On How To Disappear is geen handboek om te verdwijnen, zoals de titel doet vermoeden. Wel een hele fijne soundtrack voor als je het gevoel hebt dat je even wil verdwijnen, of gewoon om je somberheid even te ondersteunen. Soms is het oké om even somber te zijn en dan het liefst met mooie muziek erbij. Ze verhalen een fijne somberheid, maar weinigen kunnen dat. Hopelijk komt er een dag dat de vier muzikanten samen weer nieuwe muziek kunnen maken, want hier wil ik wel echt heel graag meer van.

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.