Menu & Search

De Soundtrack Van… Jasper van Vugt

De Soundtrack Van… Jasper van Vugt

Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Om de week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Jasper van Vugt.

Ik ben Jasper. Als je in de Nederlandse muziekwereld rondloopt, dan heb je mij vast wel eens gezien of gesproken. Is het niet voor een artikel in bijvoorbeeld OOR, Metro, Jazzism of Entertainment Business, dan op het podium bij Eurosonic Noorderslag of een Muzikantendag, in de jury bij een bandcompetitie of voor de klas op de Herman Brood Academie of Conservatorium van Amsterdam.

De soundtrack van… Vroeger

De liefde voor muziek heb ik absoluut van mijn vader. Zijn diverse muzieksmaak en liefde voor sterke melodieën heb ik overgenomen; behalve The Carpenters (die je ook in Azië, mijn favoriete werelddeel, vaak hoort) bestond de soundtrack van mijn vroegste jeugd o.a. ook uit de 2 soundtracks van Dirty Dancing, de verzamelde werken van Ennio Morricone, Simon & Garfunkel, The Shadows. En van mijn moeder: Benny Neyman en Andrea Bocelli.

De soundtrack van… Je jeugd

Er zijn natuurlijk ontzettend veel liedjes die doen terugdenken aan fijne jeugdherinneringen. Een waar ik nog steeds om moet lachen als ik er aan terugdenk, is The Fuck Shop van de Amerikaanse hiphopgroep 2 Live Crew. Als jochie van 11 kon ik die hele plaat fonetisch meerappen en ook mijn 2 jaar jongere broer kwam een aardig eind. En ja, ik wist dondersgoed waar de muziek over ging, al wist ik het natuurlijk niet precies.

Dat jaar (1991) was ik met mijn ouders en broer op een roadtrip in een camper door Californië en Arizona. Bij de Grand Canyon liepen mijn broer en ik al 2 Live Crew rappend rond over de camping waar we die avond sliepen. Een ouder stel hoorde ons en was kwam kwaad verhaal halen bij onze ouders. Of we wel wisten wat we zongen, hoe we in godsnaam aan zulke vulgaire liedjes kwamen en of mijn moeder ons even vermanend toe wilde spreken. Die daarop met een stalen gezicht in het Nederlands tegen ons zei: “jongens, jullie mogen zingen en rappen wat je wilt, maar doe het wel even buiten gehoorafstand van deze twee dames.”

De soundtrack van… Een verliefdheid

Met mijn vriendin heb ik natuurlijk ‘ons’ liedje, al word ik verre van verliefd van het nummer zelf, want dat is een draak van jewelste. Het zal wel op onze bruiloft gedraaid worden: When You Say Nothing At All van Ronan Keating. Op de een of andere manier vindt dat nummer ons altijd op de meest vreemde momenten. Daarbij moeten we ook altijd lachen om de tekst: ‘je zegt het het best als je gewoon je bek houdt’.

De soundtrack van… Liefdesverdriet

The Quiz van Hello Saferide. Er is geen nummer dat zo raak, met zoveel subtiliteit, nuchterheid en zelfs humor de kwetsbaarheid verwoordt van iemand wiens hart is gebroken en zijn best doet zich weer open te stellen voor een nieuw iemand. Dit nummer drukt je ook met de neus op de feiten dat je verder moet zonder die persoon met wie het spaak is gelopen.

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Les Fleur van Minnie Riperton. Zo’n fenomenale opbouw, zo prachtig en subtiel gezongen, zo fantastisch gearrangeerd en geproduceerd, en zo’n mooie, krachtige tekst. En dan dat refrein dat zich na 1.15 als een bloem openvouwt en jou als luisteraar optilt…de zon gaat er spontaan van schijnen. En Rez van Underworld, daar gaan mijn benen ook een eigen leven van leiden.

De soundtrack van… Een roadtrip

Reizen is naast muziek en lezen mijn grootste passie. Zo heb ik eens een jaar solo door Azië gereisd, van Mumbai tot Hong Kong. Tijdens dat jaar heb ik ontzettend veel tijd doorgebracht in treinen en bussen. De nachtbussen van Myanmar waren berucht, zeker in die tijd; het land was in 2008 een stuk geïsoleerder dan nu. Als ik zo’n 16-urige nachtbus voor de boeg had en met mijn benen in mijn nek in slaap moest zien te vallen, was The Trials of Van Occupanter van Midlake mijn soundtrack om in slaap te vallen. Heerlijk!

De soundtrack van… Een werkdag

Als ik vaart moet zetten: Mantra van Shelter. Heerlijke krishnapunk die mij zowel aan mijn geliefde India doet denken als vleugels geeft door de energie en sterke melodieën.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Onmogelijke vraag natuurlijk. Laat ik een nummer noemen waar ik nooit genoeg van krijg: A Case Of You van Joni Mitchell. Waarom? Nou, luister zelf maar. Bril-jant!

Lees hier de rest van de soundtracks!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.