Menu & Search

Leven zonder alcohol blijkt zo slecht nog niet

Leven zonder alcohol blijkt zo slecht nog niet

Aanvankelijk was het niet het plan om mee te doen aan Dry January. Want laten we wel wezen, waarom zou ik een maand stoppen met drinken om daarna weer vol aan de zuip te gaan? Toch schreef ik me in voor IkPas. Het doel: tot 19 januari niet drinken. Op de 19e zou ik een wijnproeverij hebben en ruim twee weken lijkt me meer dan genoeg voor mijn lijf om weer te herstellen.

Haalbaar

Nog geen twintig dagen, iets meer dan twee weken, dat moet haalbaar zijn. Lekker SMART gedacht, niet? Eurosonic/Noorderslag sla ik dit jaar over dus de grootste uitdaging is uit de weg. De eerste week is een eitje. Bijkomend voordeel: in december heb ik genoeg gedronken en een fikse verkoudheid zorgt ook niet echt voor de zin in alcohol of feestjes. Ginger beer is een prima biervervanger op dit soort dagen.

Na een week vind ik mezelf goed bezig dat ik al sinds 1 januari niet heb gedronken. Tot ik me bedenk dat het pas de zevende is en ik het over een week alcoholvrij heb. Misschien moet ik mezelf toch maar bestempelen als ‘stevige drinker’. Of in elk geval iemand bij wie het toch wel extreem in de routine zit.

Lees ook: Sorry werkgever, ik ben geen ‘teamplayer’

Beter slapen en lekker fit

Ik had verwacht na die week de positieve effecten te merken. Een beter slaapritme, langzamerhand een betere huid en me fitter voelen. Helaas. Mijn prikkelbare darm is prikkelbaarder dan heel december en eczeem bereikt op dag negen een hoogtepunt. Mijn hele armen rood, prikkelend en uitgedroogd. Ik heb me wel eens lekkerder gevoeld.

De wijnproeverij wordt verzet. Ik besluit dan ook maar voor de volle maand te gaan. Althans, proberen te gaan. Misschien doet dat wel iets. Tijdens een filmavond betrap ik mezelf erop toch best wel zin in een glas wijn te hebben. Ik doe het uiteraard niet want het is woensdag, morgen wil ik weer op tijd op en – misschien wel het belangrijkst – ik heb mezelf een belofte gedaan. Dertig dagen zonder alcohol. Mijn lever gaat dat waarderen. Ik moet dit even weerstaan.

Afvallen als een malle

En niet alleen mijn lever vindt het fijn, Het Internet belooft grootse resultaten. De kilo’s gaan eraf vliegen en dat ga ik vooral rondom mijn buik zien. Om die reden besluit ik de alcohol ook zoveel mogelijk te vervangen voor Spa Rood met een citroentje en Cola Zero. Hier en daar een Ginger Ale/Beer mag van mezelf. Mijn sportroutine is achtergebleven in 2018 dus daar hoef ik het afvallen niet van te hebben. Ik heb precies twee keer gesport in januari. Opvallend bij die twee keer is wel dat ik een stuk minder zweet dan toen ik wel elk weekend dronk. Of die kilo’s eraf vliegen? Nope. Wellicht omdat ik toch wat vaker mijn heil zoek in taart en chips. Dan heeft frisdrank laten staan ook weinig zin.

Steeds makkelijker

Na twee weken wordt het ineens makkelijker. Soort van makkelijker. Ik merk dat ik echt beter slaap en voel me fitter. Het leven zonder katers is prachtig. Ik durf de kroeg weer in en ontdek de alcoholvrije bieren. Heineken 0.0 weet me veruit het meest te plezieren. Omdat ik mezelf de beperking heb opgelegd, vraag ik me bij de goesting naar alcohol steeds vaker af of ik zin heb in wijn of bier, ik uit automatisme meedrink of dat ik gewoon zin heb in die verdovende roes. Het antwoord is vrij vaak een van de laatste twee. Terwijl ik het minstens net zo leuk heb zonder alcohol. De volgende ochtend zelfs leuker.

Die vraag blijf ik mezelf tot de 26e stellen. Op 26 januari heb ik op een verjaardag zin in een glas rode wijn – er is ook echt lekkere wijn in huis. Ik proef een slok van mijn vriend en besluit voorzichtig een klein glas in te schenken. Het smaakt me heerlijk, ondanks dat ik eigenlijk nog een kleine week zonder alcohol moet. Ik drink drie glazen en voel me de volgende dag prima.

Lees ook: Waarom je best wat vaker nee mag zeggen

Houten hoofd

De maand wordt afgesloten met een borrel en ik besluit ook gewoon te drinken. Hoewel ik probeer op te letten dat ik niet teveel drink, is mijn spraak na vier wijn een stuk minder soepel. Tijd om af te wisselen met twee frisjes en dan weer voorzichtig bier te proberen. Of dat laatste nodig was? Nee. Aan de spa rood blijven was prima geweest. Ik merk meteen dat ik slecht slaap en een lichte hoofdpijn pest me in de ochtend.

Het alcoholarme leven is eigenlijk best prima en ik wil proberen ‘m een stuk langer te laten duren dan alleen januari. Mezelf elke keer weer afvragen of ik écht zin heb in alcohol of niet. Eerlijk tegen mezelf zijn en vaker nee zeggen. Of dat gaat lukken? Ik ga het proberen en ik laat het je over een maand (of twee) weten.

Lees hier om welke andere dingen ik me druk maak

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.