Menu & Search

Karl Ryberg: Verkeerd licht net zo slecht als ongezond eten

Karl Ryberg: Verkeerd licht net zo slecht als ongezond eten

Terwijl onze januari vooral bestaat uit regen, ligt er in Zweden een flink pak sneeuw. Wanneer ik lichtonderzoeker Karl Ryberg aan de telefoon heb, begint het ironisch genoeg alweer donker te worden in zijn woonplaats. Veertig jaar lang deed Ryberg over de hele wereld onderzoek naar licht en het effect ervan op ons brein. Hij schreef er ‘lichtkookboek’ Licht, het effect van licht op je gezondheid en geluk over. „We eten geen junkfood als we gezond willen zijn. Zo zouden we ook met licht moeten omgaan.”

Door zijn fascinatie voor licht, kiest Ryberg in de jaren 60 voor een studie architectuur. Hij komt te werken in Australië en Nieuw-Zeeland, waar het licht beduidend anders is dan in zijn geboorteland Zweden. Later volgt hij nog een studie psychologie en lichttherapie – „dat is een verlenging van architectuur” – en doet hij over de hele wereld onderzoek.

Lees het hele verhaal op Metronieuws.nl

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.