Menu & Search

Toplunch: Zoete aardappel linzensoep

Toplunch: Zoete aardappel linzensoep

De winter vraagt om een goed vullende soep. Het lukte me al om voor het eerst snert te maken en daardoor heb ik de smaak te pakken. Een goed vullende, dikke zoete aardappel linzensoep waarmee je weer even vooruit kunt.

Niet zo origineel

Nu wil ik heel graag zeggen dat ik de smaak te pakken had toen mijn snert (uit de slowcooker!) lukte. Maar helaas, ik deed de inspiratie voor de ingrediëntenlijst van deze soep online op. De basis is wel hetzelfde: in plaats van spliterwten gebruik je linzen en de knolselderij is vervangen door zoete aardappel. Voor de rest is het net als met snert een grote improvisatieshow. Je kunt spelen met smaken en kruiden en zo je eigen soepsmaak brouwen. Oh en in het kader van goede voornemens is deze natuurlijk zonder vlees. En top als je vegans over de vloer hebt door het gebrek aan dierlijke ingrediënten.

Lekker als avondeten maar ook zeer aan te raden als lunch. De soep vult enorm dus je kunt er na de lunch weer even goed tegenaan. Lekker met toast met hummus ernaast!

Dit heb je nodig

– 350 gram rode linzen uit blik
– Een zoete aardappel
– 5 a 6 tomaten
– Vier stengels bleekselderij
– Een rode ui
– Twee tenen knoflook (of meer. Meer knoflook, meer beter)
– Een half (of heel) bakje koriander a 15 gram
– Kurkuma, cajunkruiden, kerrie of een van je andere favoriete gedroogde kruidenpoeders
– Een liter groentebouillon
– Olijfolie, peper en zout
– Je favoriete bladgroenten

Lees ook:
Snel, lekker en gezond: Noedelsoep met paddestoelen

Hoe dan?

Heb je linzen uit blik? Dat is lekker makkelijk. Heb je gedroogde linzen? Laat ze dan een nacht weken in water met een scheut azijn.

Snipper de ui en snij de knoflook klein. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui. Schil ondertussen de zoete aardappel en snij in kleine stukjes. Gooi samen met de knoflook in de pan.

Snij nu de bleekselderij en tomaten klein en doe samen met de linzen in de pan. Breng op smaak met kurkuma, wat peper en zout.

Vul de pan nu met de groentebouillon. Zorg dat alle groenten nét aan onder water staan. Breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen op laag vuur. Voeg de koriander de laatste tien minuten toe. Wel klein gesneden natuurlijk.

Laat de soep een klein beetje afkoelen en pureer dan grof. Ik vind de soep het lekkerst als je hier en daar nog wat intacte linzen kunt terugvinden.

Warm de soep weer op en roer er eventueel boerenkool of spinazie doorheen. Kun je er weer tegenaan.

Slowcooker

Liever lui dan moe? Snij alle ingrediënten en laat ze zes uur op low in de slowcooker garen. Wel met bouillon erin natuurlijk. Tevens even pureren en voilà!

Beeld bij gebrek aan eigen foto via Pexels.

Lees hier alle recepten.

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.