Menu & Search

Dit zijn mijn favorieten van Eurosonic 2019

Dit zijn mijn favorieten van Eurosonic 2019

Even dacht ik er al overheen te zijn, maar helaas. Als echte millennial heb ook ik last van fear of missing out, oftewel, FOMO. Het allerleukste lange weekend in Groningen staat weer op het punt van beginnen en ik besloot toch niet naar Eurosonic/Noorderslag te gaan.

Persoonlijke favorieten

Maar dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om de playlist eens kritisch te beluisteren. Of nou ja, kritisch, nu ik er geen professionele mening over hoef te hebben een stuk minder kritisch. Toch heb ik mijn krenten uit de pap weten te vissen en die deel ik graag met je.

Met nadruk op mijn krenten. Deze verzameling nieuwe muzikanten is een lijst volledig in mijn smaak. Verwacht dus ook niet echt hiphop of elektronica en pin me er niet op vast dat deze acts ook enorm groot gaan worden. Al wil ik je natuurlijk wel adviseren om deze artiesten een luistersessie te geven op Spotify. Als je geen zin hebt om te lezen, kun je hier gewoon de playlist beluisteren. En als je wil weten wat de korte versie niet heeft gehaald, dan hier een complete lijst met mijn favorieten.

Hollandse glorie

En waarom niet beginnen met Hollandse glorie? We hebben tenslotte onwijs veel kwalitatief goede én leuke muziek in ons kleine land. Ik ben dan ook van mening dat de term ‘on-Nederlands goed’ nooit meer gebruikt mag worden in recensies. We mogen best trots zijn op wat er allemaal van onze bodem komt. Zo ook op Eurosonic Noorderslag. Denk aan de dromerige muziek van Donna Blue (foto), waarbij je je direct in Frankrijk waant. Of Jeangu Macrooy en Feng Suave, heerlijk om op een zondagmiddag bij weg te doezelen. Kita Menari laat ons dansen op pop en RIMON laat je bewegen op zwoele R&B. Nona kun je op sommige nummers het beste vergelijken met Amy Winehouse, al doet dat haar geen recht omdat ze veel duidelijker haar eigen stijl heeft. Hier en daar lekker zweverig, zoals ook Eerie Wanda goed op plaat krijgt. Als laatste mogen we ook zeker de Groningse Marlene Bakker niet missen.

Lees ook: De soundtrack van… Bart Heemskerk

Rauwe randjes

Ik heb stiekem – is het echt stiekem? – een voorliefde voor rauwe randjes. Ook in de muziek. Gitaren die opzettelijk net ontstemd lijken te klinken, een lui-lijkende manier van zingen en af en toe ook gewoon een potje lekker stevig beuken. Voor dat eerste moet je zijn bij Any Other, Gurr, Lion, Ilgen-Nur en Annabel Allum zijn. Als je dit genre liever strakker gespeeld hoort, doe je goed aan Nova Twins, Boy Azooga en Rews. Ga je liever terug naar de jaren tachtig met een vleugje grunge? Zowel Rendez Vous als Whispering Sons hebben zich duidelijk laten beïnvloeden door bands als The Cure.

Kleurrijke muziek

CRIMER en Tversky grijpen ook terug naar de jaren tachtig, maar dan met flitsende synthesizers. Die synthesizers mogen van mij best een comeback maken. Dezelfde vibe maar dan meer 2019, en ook net wat relaxter, komt van bülow, Mavi Phoenix, Sonnfjord en Kara Marni.

Dan hebben we natuurlijk ook nog een lang lijstje met artiesten die ik wel op de radio terug wil horen, omdat ze muziek maken die zo in de playlists van de meeste radiozenders kunnen. Denk aan blackwave., Iris Gold, Sarah Klang, The Holy, Myby Rabycad en Lenny.

Lees ook: Three Little Clouds bouwt op elk podium een feestje

Ondefinieerbaar

Uiteindelijk is er altijd nog dat lijstje met artiesten die niet echt in een hokje zijn te plaatsen. Of in elk geval hebben ze wat mijn voorkeuren betreft duidelijk een alleenig hokje. Zoals de drum ‘n bass van B-complex. Of Hilary Woods, die me met haar eerste noten per direct tot rust weet te brengen. Pianist Niklas Paschburg weet met zijn pianospel weer een nieuw publiek aan te spreken, ik durf wel te stellen dat hij net zo’n grote kan worden als bijvoorbeeld Nils Frahm of Ólafur Arnalds. Bloedmooie muziek, licht experimenteel en toegankelijk.

Maar genoeg over mij. Wat zijn jullie favorieten dit weekend in Groningen?

Meer muziek? Dat kun je hier vinden!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.