Menu & Search

Waarom je best wat vaker nee mag zeggen

Waarom je best wat vaker nee mag zeggen

Het allerleukste van mijn werk vind ik het interviewen van mensen. Het geeft je namelijk het excuus om te praten met mensen die je anders nooit zou spreken. Niet alleen je grote held, maar ook mensen die je in eerste instantie misschien niet tegen zou komen. Ik denk dat iedereen een goed verhaal heeft en ik vind het heerlijk om daar achter te komen. Of het nou voor een officieel interview is of niet.

Ruimte voor vrije tijd

Zelf leer ik het meest van praten met mensen. Wat zijn hun wijsheden, hoe leven ze, hoe is hun carrière tot stand gekomen, wat drijft ze en waarom maken ze bepaalde keuzes? Het afgelopen jaar schreef ik – niet eens heel bewust – vooral over persoonlijke ontwikkeling en vooral over voor jezelf leren zorgen. Eén van de dingen die telkens terugkwam, was hoe druk we altijd maar zijn. We kunnen erdoor overweldigd raken. Zo vertelde Dennis Storm over zijn minimalisme. “In het begin moest ik mezelf een halt toeroepen als ik het te druk kreeg. Daar hoef ik nu niet meer op te letten. Het komt nooit voor dat ik teveel dingen op een dag plan. Je richt je agenda op een heel andere manier in. Je maakt ruimte voor vrije tijd, voor je passie, familie en vrienden. Daarna komen pas werk en de kloteklusjes.”

Druk zijn als statussymbool

Psycholoog Thijs Launspach had het over het belang van rust. “In het schrijven ben ik nog meer de waarde van rust gaan inzien. Ik heb gesproken met topsporters die hebben getraind voor de Olympische Spelen. Die snappen het belang van rust ook heel goed. Als je een belangrijke wedstrijd hebt, ben je niet alleen aan het trainen. Je kunt alleen pieken tijdens de wedstrijd als je genoeg ontspanning hebt tussendoor. Dat is wel een belangrijk inzicht geweest. Je kunt een hectisch leven alleen aan als je zorgt dat er genoeg rust is.”

Altijd bijleren

Ondanks dat ik sinds juni 2016 al aan het inkrimpen ben wat drukte betreft, leer ik door dit soort interviews wel altijd bij. Ik word er keer op keer op gewezen dat het best oké is om af en toe nee te zeggen. Tegen een afspraak waar je tegenop ziet, tegen een opdracht of tegen je manager als je werk teveel wordt. Natuurlijk moet je er goed over nadenken voor je nee zegt, bij velen zullen ouders of je beste vriend(in) het niet leuk vinden als je last minute de verjaardag skipt. En als je je zwager hebt beloofd te helpen klussen, is het misschien niet handig om vlak van tevoren te zeggen dat je niet komt. Pas ook op met telkens op het laatste moment afzeggen, probeer vóór je dingen toezegt te kijken of het nou wel echt in je hoofd past.

Afzeggen

Maar in heel veel gevallen kun je prima nee zeggen. Heb je deze week al drie avonden vol? Bedenk dan tijdens het plannen van een date dat een vierde avond waarschijnlijk veel is en er volgende week of de week erop een beter moment is. Loop je op je tenen? Maak een belafspraak of Facetime-sessie van de afspraak waarvoor je anders anderhalf uur reistijd voor zou hebben. Je wordt er geen leuker mens op als je jezelf opbreekt. Je hebt simpelweg tijd voor jezelf nodig. Al is het maar een avond op de bank hangen met thee, Netflix en chocola. Of in mijn geval: chips en wijn. En Netflix. En nee, het is ook niet erg om een verjaardag van een collega af te zeggen voor een avondje sauna of een massage. Soms ben jij nou eenmaal belangrijker dan anderen. Omdat je er anders ook niet voor ze kunt zijn.

Lees ook: Alisson Simmonds: Duurzaam leven moet elke dag groeien

Niet egoïstisch

Dat leerden Nadia Narain en Katia Narain Philips, schrijvers van het boek Self-care: De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen me ook. “Je zou voor jezelf moeten zorgen zoals je dat voor je geliefden ook doet. Zoals je in het vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker opzet, en dan pas je kind echt goed kunt helpen. Ik denk dat veel mensen niet goed voor zichzelf zorgen omdat ze het zien als iets egoïstisch. Voor jezelf zorgen wordt gezien als hedonistisch. Terwijl het juist het tegenovergestelde is. Als je voor jezelf zorgt, word je juist blijer. En niet alleen jij wordt er blijer van, je kunt ook meer geven aan anderen.”

Ja zeggen tegen nee

Er zit overigens ook nog iets tussen te druk zijn en alles afzeggen in. Esther Mostert schreef het boek Leven voor gevorderden, een niet zweverig mindfulnessboek. Ze is van zichzelf enorm en vooral ook graag druk. “Het gaat om leren bewuste keuzes te maken. Rust krijgen van binnen. Daarmee hoef je niet allerlei activiteiten te schrappen, je moet alleen wel weten waar je mee bezig bent. Daardoor krijg je grip en overkomt het je niet meer. Je wordt minder geleefd en krijgt de controle terug. Je bent misschien drukker, maar je weet wel wat je aan het doen bent. Leer ja zeggen tegen je nee. Dan sta je sterker in je schoenen en krijg je meer rust.” Lijkt mij een prima wijsheid om 2019 mee beginnen.

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.