Menu & Search

Alisson Simmonds: Duurzaam leven moet elke dag groeien

Alisson Simmonds: Duurzaam leven moet elke dag groeien

Ruim tien jaar geleden kwam de Colombiaanse Alisson Simmonds voor haar studie in Duitsland terecht. Inmiddels heeft ze Keulen verruild voor Amersfoort, waar ze met haar echtgenoot en dochter woont. Met bijna 14.000 volgers en een succesvol blog, mag ze zich inmiddels ook wel influencer noemen. Naast haar stijlvolle en duurzame outfits, inspireert ze haar volgers net even wat duurzamer te leven.

Amersfoort was in eerste instantie niet het plan voor Alisson. “Tijdens mijn studie in Keulen ontmoette ik Gert, mijn partner, hij woonde in Enschede”, vertelt de blogger in de Amersfoortse conceptstore Blur Your Life, waar ze eerder werkte. “We zijn elkaar blijven opzoeken en we kregen een relatie. Voor mijn stage zat ik een paar maanden in Amsterdam, ik was meteen gek op die stad en wilde er na mijn studie wonen. De stad heeft een vibe waar ik van hou. We konden geen huis vinden, de prijzen waren toen al enorm hoog. Toen zijn we naar Amersfoort gekomen en inmiddels wonen we hier drie jaar.”

Moeilijk om vrienden te maken

Makkelijk is de stap van Keulen naar Amersfoort niet te noemen. “In het begin vond ik het te klein en had ik het idee dat hier niets te doen was. Ook vind ik het lastig hier nieuwe mensen te ontmoeten. Maar als ik terugkijk, zou dat in Amsterdam net zo goed moeilijk zijn geweest. Het is onze leeftijd, de maatschappij, het is gewoon moeilijker om vrienden te maken dan vroeger.”

Vooral de weekenden zijn in het begin eenzaam. Alisson heeft het gevoel dat ze harder moet werken omdat ze de taal niet spreekt, het maakt haar onzeker. Door haar baan in Amsterdam is het ook lastig mensen te leren kennen in Amersfoort. “Nu heb ik er vrede mee, ik vind het oké om de weekenden alleen door te brengen. Een paar jaar terug maakte het me verdrietig als ik zag dat al mijn vrienden uitgingen en het leuk hadden, terwijl ik thuis zat. Tegenwoordig zie ik dat ik het goed heb hier, ik ben oké hier. Mijn vrienden spreek ik af en toe, de relatie met mijn familie is goed en langzaam leer ik nieuwe mensen kennen. Het komt wel. Ik ben nu dankbaar voor de kleine dingen.”

Lees ook: ‘Een kapper doet veel meer dan haren knippen’

Tijd kun je maken

In maart vorig jaar werden Alisson en Gert ouders van hun dochter Luna. “Het is uitdagend”, zegt ze over het moederschap. “Er zijn goede en slechte dagen, maar het geeft veel voldoening. Het is mooi om te zien hoe Luna zich ontwikkelt. Maar ook hoeveel blijheid en rust ze me heeft gebracht. Het kwam onverwacht en ik was doodsbang. Ik was bang dat ik geen tijd meer zou hebben. En dat klopt, maar ik maak nu tijd. De tijd die ik heb is weinig maar ik maak er het beste van. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen, we doen het echt samen. Dat maakt denk ik een groot verschil.”

Rommelmarkten en een Instagram-account

De interesse in duurzaamheid en veganisme is in Keulen en Amersfoort begonnen. “In Colombia eet je elke dag vlees. En als je geen vlees eet, eet je kip.” Het begint te groeien in Keulen. “Elke zaterdag ging ik met een vriendin naar de rommelmarkt. We vonden niet altijd wat, maar ik droeg wel voornamelijk tweedehands kleding. Ik kreeg veel complimentjes over mijn outfits en mensen vroegen waar ik het vandaan had. Pas toen ik in Amersfoort ging wonen, ben ik er echt wat mee gaan doen. Op de rommelmarkt op de Lieve Vrouw ben ik kleding gaan verkopen, dat ging erg goed. Daarna ben ik de kleding op Instagram gaan verkopen, zodat mensen zien hoe je een item kunt stylen en de outfit of een kledingstuk kunt kopen. Zo is er een hele community ontstaan.”

“Op de lange termijn was het vooral veel werk voor weinig geld. Toen ik The True Cost keek, kwam ik in contact met duurzame merken. Alleen tweedehands kleding promoten is te weinig. De duurzame merken ben ik gaan promoten. Het voelde altijd alsof het niet genoeg was om te doen. Mode is maar zo weinig dat je kunt doen om de wereld duurzamer te maken.”

Lees ook: ‘Zero waste hoeft echt niet in een hutje op de hei’

‘We maken de planeet kapot’

Dus volgen er nog meer documentaires, Cowspiracy en Before the Flood zijn de documentaires die haar raken. “We maken onze planeet kapot, hoe moet dat met de volgende generatie? Samen met mijn vriend besloten we om de vegan lifestyle te volgen. En er is altijd wel meer dat ik kan doen. Ik probeer minder plastic te verspillen, betere cosmetica te gebruiken. Het zijn kleine dingen die je kunt doen om de wereld te veranderen die je weinig moeite en geld kosten. Stapje voor stapje kun je dingen veranderen, het hoeft niet rigoureus. Je hoeft geen hippie te worden of te stoppen met douchen. Het gaat om de kleine dingen.”

Zo groeit haar duurzame lifestyle, nog steeds elke dag een beetje. “Ik ben niet perfect, ik koop ook wel eens plastic of eet cake met melk erin. Maar wetende dat ik ook heel veel goed doe, maakt het oké. Niet dat ik ineens heel veel vlees mag eten omdat ik zoveel vegan leef. En ik wil anderen ook niet beleren op mijn blog en Instagram-account. Ik vertel alleen wat ik doe en waarom ik dat doe. Jij mag zelf bepalen wat jij doet. Dat vind ik belangrijk. Ik wil niemand veroordelen die het anders doet of iemand verplichten het anders te doen.”

Alles stapje voor stapje

Maar als je gewend bent aan je leven zoals het is, hoe begin je dan? “Ik adviseer altijd om het stapje voor stapje te doen. Begin met de industrie die voor jou het makkelijkst is. Misschien is het kleding. Voor mij was het makkelijk om te stoppen met fast fashion-merken. Ik heb al vier jaar niks meer van Zara, H&M en dat soort merken gekocht. En ik mis het niet eens. Als ik iets nieuws nodig heb, bedenk ik ook echt of ik het nodig heb. Het is heel belangrijk om bewust om te gaan met wat je koopt, waarom je het koopt. Het is zo makkelijk om even iets nieuws te kopen, het is zo goedkoop. Maar een shirt van tien euro, dat is té goedkoop. Duurzame kleding is niet duur, fast fashion is veel te goedkoop. Dat vergeten we vaak. Wees je bewust van wat je koopt, waar dan ook. Dat is een grote stap die je kunt maken.”

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.