Menu & Search

De Soundtrack Van… Bart Heemskerk

De Soundtrack Van… Bart Heemskerk

Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Om de week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Bart Heemskerk.

Bart is fotograaf en als je regelmatig naar concerten gaat, kan het goed zijn dat je hem wel eens hebt gezien. Hij staat op het podium bij de grootste artiesten om ze vast te leggen op de gevoelige plaat. Ook is hij al jaren de huisfotograaf van Kensington. Kom je een foto van Kensington tegen, dan is de kans groot dat Bart ‘m heeft geschoten.

De soundtrack van… Vroeger

R.E.M. met Losing my Religion. Ik heb de liefde voor muziek meer aan m’n vader te danken dan via m’n moeder. Waar m’n vader veel progrock draaide en m’n moeder dat maar teringherrie vond is de track die ik gekozen heb weer een herinnering die ik heb met m’n moeder aan een moment in de auto, waarin we terug reden en R.E.M voorbij kwam. We gingen niet de eerste afslag rechts maar reden nog even een extra rondje zodat we nog mee konden zingen.

De soundtrack van… Je jeugd

Je allerfijnste jeugdherinnering kan natuurlijk per week verschillen. Op het moment van tikken moet ik vooral terug denken aan de uren die ik achter m’n dubbele cassette installatie zat om nummers maar op te nemen. Mijn eerste dubbelcd was de mega top 50 1994. Zeker de periode op de basisschool en begin middelbare school was het voor mij pophits die door de speakers kwamen. De eerste ‘rock platen’ waren Slipknot (1999) en The Offspring (nam m’n vader uit de US mee, zal ergens rond 1996 zijn geweest). Toen eenmaal die cd’s op stonden was het gedaan met de poptracks, met een uitstapje naar Forgot About Dre ft. Eminem (1999)

De soundtrack van… Een verliefdheid

Vind ik moeilijk, ik word van diverse tracks verliefd. Muziek is emotie en voor elk moment van de dag kan dat een andere track zijn. Tracks die mij zeker raken om in melancholie te belanden qua verliefdheid zijn Ben Howard met Old Pine, Oscar and the Wolf met Breathing, als ik eerder mijn verliefdheid van de daken wil schreeuwen gooi ik Foo Fighters met My Hero aan. Kippenvel op de armen.

De soundtrack van… Liefdesverdriet

Marco Borsato – Margherita en Un-Break My Heart – Toni Braxton. Ik denk dat iedereen op deze twee nummers wel eens verdriet heeft gehad. Zo herkenbaar pijnlijk, je eerste vriendinnetje, of verliefd terwijl een ander dat niet was. Vooral einde van de basisschool en begin middelbare school was dit natuurlijk emotie levels xxl!

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Het nummer van een band waarmee ik al jaren werk, Do I Ever van Kensington is een track voor mij die inmiddels zoveel goede herinneringen heeft. Zeker de bridge opbouwend naar het refrein kan ik echt duizend herinneringen in stoppen van afgelopen jaren. Of dat nou het werken is in de muziekindustrie, het succesvol fotograaf kunnen zijn, de liefde van mijn leven die ik heb leren kennen en waarmee ik inmiddels verloofd ben. Alles past erin. Foals – Inhaler is ook zo’n track, nachtelijke ritjes, op tour zijn, maar ook simpelweg wachten op een trein. Maakt me doen dansen op het perron.

De soundtrack van… Een roadtrip

Da’s gelijk een goede inhaker op de bovenstaande track. Foals is hierin een act die ik regelmatig opzet. Maar ook een metalband als Gojira – Explosie of Parkway Drive – Wishing Wells. Ik heb een mixed indie playlist die ik ook veel opzet hier kom je Two Door Cinema Club – Do You Want It All? tegen en onder andere The Vaccines – If you Wanna. En dan classics als Arctic Monkeys, Miles Kane, CHVCHRES en anderen.

De soundtrack van… Een werkdag

Vaak zijn dat tracks waar ik de avond mee gewerkt heb, dus als ik een Kensington concert heb gedaan dan gooi ik de live opnames aan waar vooral Kensington, Control een favoriete track is samen met St. Helena. Maar als ik bij Guus Meeuwis ben geweest dan kan ik net zo goed Guus Meeuwis, Zeeën van Tijd (Live at PSV Stadion June 2013) aanzetten. Ik werk het beste op muziek wat affiniteit heeft met de shows die ik heb gedraaid, dus een tour met Armin van Buuren resulteert vaak in de live shows waar ik bij was. Dus bijvoorbeeld de live set van Ultra Miami die ook op Spotify staat.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Het zal een remix zijn van ongeveer mijn gehele leven, ik heb zo’n diverse muzieksmaak dat het geen enkel nummer zou zijn. Ik denk dat zo’n 25 nummers mijn leven en dus mijn favoriete nummer aardig samenvatten. Van David Bowie naar Slipknot, van Fleetwood Mac weer terug naar The Offspring en daarna van Muse naar Beyonce. De waardering voor nummers komt vaak over de jaren heen. The War on Drugs moest ik in eerste instantie niet veel van hebben en nu heb ik plaat grijs gedraaid hier. Ik had nooit verwacht dat ik een hiphop plaat zou kopen van Run The Jewels maar ook die heb ik veel gedraaid. Met andere woorden, zolang de interesse in muziek er is kan het elke dag variëren en dat maakt muziek ook zo mooi en toegankelijk.

Lees hier de rest van de soundtracks!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.