Menu & Search

Winterse risotto met rode biet en geitenkaas

Winterse risotto met rode biet en geitenkaas

Ondanks dat het één van mijn favoriete comfort foods is, was het al even geleden dat risotto hier op het menu stond. Kortom, tijd om weer eens een pan te maken. Een flinke ook: je kunt hier met drie of vier personen van eten. Of met minder en je kunt de volgende dag lekker lunchen.

Hoewel pompoenrisotto voor de hand zou liggen deze tijd van het jaar, koos ik voor rode bietjes. En voelde ik me onwijs volwassen toen ik de niet voorgekookte variant kocht en zelf aan de slag ging met koken en schillen. Zelfs als verwende millennial viel het me alles mee. Maar ook een voorgekookte en/of voorgesneden variant is een goed idee. Want risotto, rode biet en geitenkaas is een topcombinatie.

Dit heb je nodig:

– Olijfolie of boter
– Een middelgrote ui
– 150 gram risottorijst (arborio)
– Een eetlepel vers geraspte gember
– Een scheut rode wijn (ik gebruikte een Duitse Spätburgunder die ook erg lekker is om bij deze risotto te drinken)
– 600 gram verse rode bieten, gekookt
– Een halve liter groentenbouillon
– 100 gram doperwten
– 80 gram geitenkaas
– Pecannoten (of andere noten, ongezouten) naar smaak

Hoe dan?

Snipper de ui en snij de bietjes klein. Fruit de gember en de ui in de olie in een wokpan. Voeg na een minuut of drie de rijst toe en bak mee tot de rijstkorrels glazig zijn. Blus af met een scheut wijn. Schenk meteen een glas wijn voor jezelf in zodat je tijdens het wachten straks iets te doen hebt.

Zorg ondertussen dat de bouillon kookt. Die voeg je namelijk samen met de bieten toe op het moment dat de wijn zo goed als helemaal is opgenomen door de risotto. Roer het geheel goed door en breng aan de kook.

Kookt het? Mooi. Zet nu op middelhoog vuur, doe het deksel op de pan en roer af en toe door. Na ongeveer twintig minuten is de risotto gaar.

Roer de doperwtjes en de geitenkaas door de risotto en warm nog even door. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat kruiden. Klaar! Garneer met wat pecannoten en eventueel nog wat brokjes geitenkaas. Eetsmakelijk!

Lees hier alle recepten.

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.