Menu & Search

Olijfoliesommelier Wilma van Grinsven leert je de basics

Olijfoliesommelier Wilma van Grinsven leert je de basics

De sommeliers die je wijnen voorschotelen, kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook sommeliers zijn die alles weten van olijfolie? Wilma van Grinsven is de enige olijfoliesommelier in de Europa met een certificaat uit New York én haar diploma aan dé olijfolieschool in Italië. Althans, als ze komende maandag haar examen haalt.

Als Van Grinsven in 2007 in aanraking komt met olijfolie omdat ze met een aantal compagnons een bedrijf overneemt, vindt ze het vooral een eng product. ,,Ik wist wel dat ik het een mooi product vond en de flessen goed vond staan op het aanrecht. Maar is was ook een eng gebruiksproduct.” In die tijd, vertelt Van Grinsven, kwam olijfolie net op. ,,Er werd vooral nog met boter gebakken in Nederland.”

Weinig goede olijfolie

,,Het is niet een product dat van nature bij mij paste, je kreeg olijfolie voor je verjaardag omdat het trendy was. Ik wist dat er veel soorten en smaken waren, maar hoe je het combineert en wat je er in bakt?” Waar de schappen in de supermarkt nu vol staan met olijfolie, had je toentertijd de keuze uit misschien een stuk of vijf. Langzaam raakt Van Grinsven geïnteresseerd in het product. ,,Ik was binnen ons bedrijf verantwoordelijk voor de kwaliteit. Dan leer je proeven, het te gebruiken en het te waarderen. Olijfolie is een honderd procent natuurproduct, zoals groenten en fruit. Ik raakte ongelooflijk geïnteresseerd in hoezo die smaken tussen verschillende olijfoliën dan zo kunnen verschillen. En waarom zijn er zoveel slechte soorten op de markt? Maar weinig mensen weten hoe olijfolie écht hoort te smaken.”

Lees het hele verhaal op Metronieuws.nl.

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.