Menu & Search

Lilian Prins: Een kapper doet veel meer dan haren knippen

Lilian Prins: Een kapper doet veel meer dan haren knippen

Kapper zijn is veel meer dan alleen iemands haar knippen. Het is waar Lilian Prins heilig in gelooft. De naam van haar bedrijf is daarom ook niet zomaar gekozen: Lilian doet letterlijk ‘iets met haar’. Daarnaast luistert ze naar mensen, coacht én verbindt ze. “Als kapster heb je een hele belangrijke rol in het leven van mensen. Het heeft niet voor niets een laag btw-tarief, het is een eerste levensbehoefte.”

Mooie verhalen

Lilian knipt in de veilige omgeving van haar huis in de binnenstad van Amersfoort. “Bij mij praten we ook echt één op één”, vertelt de 26-jarige ondernemer. “Mensen binden zich op de kapper. De focus ligt ook op het verhaal van de klant zelf, ik kom niet aan met ‘hé, lekker weer’ en ‘wat doe je met de vakantie?’. Als ik een open houding aanneem voor anderen, dan krijg je dat ook terug. Ik hoor hele mooie verhalen van mensen. Vandaar ook de naam ‘ietsmethaar’.”

Tien jaar geleden begon Lilian direct na de middelbare school met haar en make up. In het kader van werkzekerheid deed ze er een kappersopleiding naast. Het was tien jaar geleden zeker niet het plan om nu nog steeds te knippen. “Ik heb de eerste paar jaar alleen maar geroepen dat ik nooit kapper heb willen worden. Ik wilde de modeshows doen, maar daar rol je moeilijk in.” Het lukte haar wel, ze draaide de eerste jaren een hoop shoots, commercials en shows. Toch blijkt het niet perse haar wereld. “De creativiteit in de wereld trekt me wel heel erg, maar wanneer het te oppervlakkig wordt haak ik wel af. Voor mij gaat het met name voor iemands eigen identiteit naar voren brengen. De schoonheid van de persoon zelf en dat accentueren. Groots is leuk voor op de set, maar als dat je hele wereld is, wordt het snel een masker.”

Lilian Prins - ietsmethaar
Lilian Prins, foto door Indebuurt Amersfoort

Een Amersfoorts netwerk

De mensen in de ietsmethaar-stoel vertellen niet alleen mooie verhalen, het is ook een enorm netwerk dat Lilian heeft en opbouwt. Daaruit is haar tweede bedrijf ontstaan: NTWRKPLK. “Naast het knippen heb ik een opleiding conceptontwikkeling gedaan. Mijn eindscriptie was gericht op het verbeteren van de woon- en werkomgeving van de Amersfoortse millennials. Dat plan is bij de gemeente neergelegd en de woonvoorzieningen voor starters worden inmiddels verbeterd. Die netwerkplek miste ik en dat netwerk heb ik. Ik geloof dat veel mensen dat netwerk hebben en kunnen samenvoegen. Ik ken veel toffe mensen en ik denk dat zij elkaar moeten kennen. Je komt verder als je kennis deelt.”

NTWRKPLK is voortgekomen uit ietsmethaar richt zich op vrouwen, maar: “niks tegen mannen!”, lacht Lilian. “Absoluut niks tegen mannen. Mijn ervaring is, dat is vanuit de kappersstoel dus dat kan anders zijn, dat mannen als ze een idee hebben, ze dat ook gewoon gaan doen. Bij vrouwen zijn het meer verhalen van twijfel. Kan ik dat wel, wat zullen anderen zeggen? Het is allebei goed. Maar ik geloof dat als je een veilige omgeving creëert waarin zowel zakelijk als persoonlijk dingen worden besproken, vrouwen sneller stappen nemen omdat ze voelen dat het mag.”

Voor iedereen

Het netwerk blijft in de toekomst niet alleen voor vrouwen. “Ik wil wel workshops en evenementen voor iedereen openstellen. Man, vrouw, jong, oud, lokaal, niet lokaal. NTWRKPLK is een mooie springplank om van het vrouwelijk ondernemen de wijde wereld in te stappen en te zien dat je niet alleen met vrouwen moet werken.” Overigens zit die ‘vrouwelijke’ twijfel er bij Lilian zelf ook een beetje in. “Qua NTWRKPLK wil ik heel graag een plek hebben, het liefst in of in de buurt van het centrum van Amersfoort. Ik hoop binnen een jaar, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Qua cijfers, met wie ga je praten, hoe kom je aan een locatie, hoe betaal je dat, moet je kopen of huren, hoe ziet dat eruit? Ik moet me erin verdiepen en toch schrikt het me ook weer af. Maar ik wil het, het moet gewoon gebeuren. Het liefst met een extra ruimte voor een fotostudio. En ik wil er ook wel de kappersstoel neerzetten. Maar niet op de voorgrond. Als je weet dat het er zit, kun je knippen. Voor de rest is het echt een werkplek.”

Beter mens

Wat haar zo drijft om zich altijd voor andere in te zetten? “Ik word er een beter mens van, met name met en door anderen. Andere mensen, andere culturen, andere religies, eetgewoontes, alles wat anders is bij mensen inspireert mij. Ik geloof dat mijn overtuigingen niet de waarheid zijn. Daardoor ben ik nieuwsgierig naar hoe anderen in het leven staan. Hoe kijken zij tegen situaties aan en misschien verbreedt dat mijn visie weer. Dan kan ik groeien, ik ontwikkel en groei door anderen.”

Beeld: Roeliene Bos voor Indebuurt Amersfoort.

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.