Menu & Search

Slowcookerrecept: (Runder) stoofpot met appelstroop

Slowcookerrecept: (Runder) stoofpot met appelstroop

Ja sorry, ik blijf het zeggen. Mijn slowcooker is fantastisch. De tweepersoonsvariant die ik voor mijn verjaardag kreeg is perfect voor onze kleine keuken en nog perfecter voor lange werkdagen. Je snijdt al je ingrediënten, zet de cooker ‘s ochtends aan en in de avond heb je een gezonde én heerlijke maaltijd.

Waaronder ook deze stoofpot met appelst. Normaliter maak ik mijn winterstoof met bokbier (de allerbeste variant komt uit dit boek), maar af en toe mag het ook zonder een biertje. Met appelstroop. Zoals je weet, gebruik ik de slowcooker op lange dagen. Dus een compleet onsmakelijke foto van deze heerlijke maaltijd is er bij ingeschoten.

Het is een beetje gek om op meatless monday een recept met vlees te delen. Daarom vind je onderaan ook een variant voor als je het vlees even wil laten staan. Van dit recept hebben we met vier mensen onwijs gesmikkeld.

Dit heb je nodig

– 540 gram runderriblappen
– 250 gram sperziebonen
– 600 gram wortels
– 75 gram appelstroop
– Een blokje rundvleesbouillon
– 250 ml water
– 5 gram Franse mostert
– 5 gram roomboter
– Een rode ui
– Peper en zout
– Eventueel ontbijtkoek
– Rijst

Hoe dan?

Snij het rundvlees in stukjes die net zo groot zijn als een dobbelsteentje. Iets groter of iets kleiner is geen ramp. Laat de roomboter smelten in een pan en bak het vlees aan. Zorg dat het vlees rondom bruin is. Het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.

Snij al je groenten klein en doe alle ingrediënten in de slowcooker. Zet de slowcooker zeven a acht uur lang op laag of vier uur op hoog. Check halverwege of de stoof dik genoeg is. Te waterig? Verkruimel er een plak ontbijtkoek in en roer goed door.

Klaar? Proef of het smaakt en breng eventueel op smaak met peper en zout of je favoriete kruiden. Serveer met (meergranen)rijst voor een goed vullende avondmaaltijd!

Geen slowcooker? Laat een uur of vier (of langer) sudderen op het vuur. Zorg wel dat je erbij blijft en regelmatig roert zodat je stoof niet aankoekt.

Liever vega(n)?

Helemaal niet zo moeilijk. Vervang het vlees door een paddenstoelenmelange, extra groenten en eventueel een blik jackfruit, helemaal uitgelekt. Ook erg lekker met pastinaak, knolselderij of een aardappel. Vervang rundvleesbouillon uiteraard voor een vegetarische variant. Voor een vlezige smaak kun je een klein beetje vloeibare rook, gerookt zout of gerookt paprikapoeder toevoegen.

Oh en voordeel, je bent een stuk sneller klaar omdat groenten niet zolang hoeft te garen.

Lees hier alle recepten.

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.