Menu & Search

‘Zero waste hoeft echt niet in een hutje op de hei’

‘Zero waste hoeft echt niet in een hutje op de hei’

Het lijkt bijna onmogelijk, leven met ongeveer geen afval. Toch proberen de Amersfoortse zussen Jessie en Nicky Kroon het. Ze zijn inmiddels experts en schreven het boek Het Zero Waste Project. Via blog en boek proberen ze mensen te inspireren ook iets minder afval te produceren. ,,Als je eenmaal begint, werkt het echt verslavend!”

,,We zijn eigenlijk per toeval in aanraking gekomen met de zero waste lifestyle”, vertelt Jessie. ,,We waren al veel bezig met duurzaamheid, per toeval kwamen we op een paar berichten van twee Amerikaanse zero wasters tegen. Dat greep ons meteen. We wilden weten of we dit ook voor elkaar konden krijgen, zo zijn we erin gerold.”

Mislukte challenge

Het begint met een klassieke dertig dagen-challenge, die compleet mislukt.,,Dat komt voornamelijk omdat je helaas niet in dertig dagen je hele levensstijl kunt veranderen. Stapje voor stapje lukt dat veel beter. We waren ook totaal niet voorbereid. Als je vandaag besluit zero waste te gaan en je komt morgen in de supermarkt, dan is die niet in één dag veranderd. Zo zijn de dertig dagen begonnen en ook mislukt. Geleidelijk zijn we er meer mee gaan doen. Dan krijg je wel het gewenste resultaat.”

De meeste tijd gaat zitten in het uitzoeken welk afval makkelijk te schrappen is, hoe je boodschappen plasticvrij doet en andere research. ,,Daar is ook ons blog ontstaan. We zijn vast niet de enige die hier mee bezig zijn of mee bezig willen zijn. Op één plek staat nu wat we hebben ontdekt en waar we mee experimenteren. Verder zijn we echt gaan kijken waar we wat konden halen en welke dingen we kunnen vervangen. Bijvoorbeeld alternatieven voor wegwerpproducten. Maar ook waar we welke boodschappen moesten halen.”

Lees het hele verhaal op Metronieuws.nl!

Beeld: Marisa Elisa

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.