Menu & Search

Lelijk maar oh zo lekker: zuurkoolstamppot met een twist

Lelijk maar oh zo lekker: zuurkoolstamppot met een twist

Het is wederom een gerecht dat eigenlijk onmogelijk knap te fotograferen is. Tenzij professioneel foodfotograaf bent en eten laat afkoelen om het mooi te krijgen. Haarlakje erover en fotogeniek is je maaltijd. Hoewel, ik betwijfel of dat met dit gerecht was gelukt. Mijn talent ligt er in elk geval niet.

Bovendien wilde ik tijdens het maken van deze foto vooral ook eten en proeven. En wat blijkt, ondanks zijn verschrikkelijke uiterlijk, is dit zuurkoolgerecht wel héél erg lekker. Net even wat anders dan een normale zuurkoolstamppot. Er zit namelijk blauwe kaas, paprika en champignon in. Erg aan te raden. Hoewel ik de paprika ook prima had kunnen vervangen door nog meer champignons. Of vegetarische spekjes.

Karmapunten

Voor dit gerecht besloot ik mijn karmapunten op te schroeven en zoveel mogelijk producten bij onze streekwinkel te halen. Dan heb je niet alleen het voordeel dat het biologisch, verantwoord, onverpakt en andere karmawaardige kenmerken is, ook kun je er groenten per stuk kopen. Erg fijn dat je niet nog zes weken aardappelen moet eten omdat ze alleen per veel kilo worden verkocht.

Nodig:

– 750 gram aardappelen
– 200 gram van je favoriete champignons
– Een rode paprika of nog meer champignons of cherrytomaatjes
– Een eetlepel roomboter
– 250 gram zuurkool
– 175 gram blauwaderkaas (of andere scherpe kaas naar smaak)
– Een scheut halfvolle melk
– Een handje rucola
– Een handje pecannoten
– Gerookte paprikapoeder
– Peper en zout
– Een teentje knoflook

Hoe dan?

Schil de aardappelen en breng ze aan de kook. Prik er na een minuut of twintig in om te checken of ze al stampgaar zijn. Zo ja, giet af. Zo nee, laat nog even opstaan. Giet ze af als ze klaar zijn en stamp met een scheut melk tot puree. Breng op smaak met wat gerookt paprikapoeder, peper en zout.

Snij tijdens het koken van de aardappelen al je groenten doormidden. De paprika kun je uiteraard in kleine blokjes snijden, kookt toch prettiger. Plet je knoflook en snijd fijn. Bak alle groenten en de knoflook in de roomboter. Bak vijf minuten op hoog vuur maar blijf wel goed doorscheppen. Doe nu de zuurkool (zoveel mogelijk afgegoten) erbij en bak even mee.

Schep de zuurkool door de aardappelpuree en verwarm het geheel. Roer de blauwe kaas erdoor tot het gesmolten is. Schep op, garneer met de rucola en noten en voila, klaar is je zuurkool met een twist!

Helaas heb ik dit recept niet zelf bedacht. Ik was zelfs wat sceptisch maar liet me inspireren door dit recept.

Lees hier alle recepten.

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!