Menu & Search

Lenneke Manschot: Al help ik met openheid maar één iemand

Lenneke Manschot: Al help ik met openheid maar één iemand

‘Young granny’ of ‘het tegenovergestelde van een millennial’, concludeert Lenneke Manschot als je haar vraagt van wat voor dingen ze houdt. Ze omschrijft zichzelf als “eigenlijk heel erg saai.” En toch heeft de freelance schrijver een hoop om te vertellen, zowel op social media als wanneer je haar aan de telefoon hebt.

Saai noemt ze zichzelf omdat ze graag en veel thuis is. “Dat vind ik fijn. Thuis lees ik veel en kleur ik ter ontspanning. Ik wandel veel, zowel met als zonder hond. Daar geniet ik heel erg van.” Ook schrijft ze veel naast haar werk als commercieel schrijver. Onder andere op haar eigen blog, waar ze veel uit haar persoonlijke leven deelt. Geen fratsen waarin alles perfect en fantastisch is, er is veel ruimte voor juist de eerlijkheid. Eén van haar belangrijke thema’s is #bijdepsycholoog. “Over therapie deel ik veel omdat mensen het dapper vonden toen ik erover ging vertellen. Ik dacht alleen: ‘Dapper, hoezo? Ik heb niet net verteld dat ik bij IS ga ofzo, wat is dit?’ Het is een taboe om het erover te hebben.”

Geen taboe meer

Dat taboe mag wat Lenneke betreft de wereld uit. “Heel veel mensen hebben privéberichten gestuurd dat ze dankzij mijn openheid zelf ook hulp hebben gezocht. Je hoeft je niet te schamen. Ik ben ervan overtuigd dat therapie voor 99,9 procent van de bevolking goed zou zijn. Het kan voor niemand kwaad. Iedereen doet alsof het een schande is. Ik zou er bijvoorbeeld niet over moeten praten omdat ik zelfstandig ondernemer ben en mensen dan ineens niet meer met me willen werken. Prima joh, dan werken we toch niet samen?”

“Al help ik met mijn openheid maar één iemand, dan is het al geslaagd om er zo open over te zijn. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat je gek bent. Dan zijn wij het niet voor elkaar. Het boeit me eigenlijk niet. Natuurlijk is het niet leuk als iemand lelijk reageert, maar ik kan het naast me neerleggen. Ik wil er tegen vechten. Het is een missie om het bespreekbaar te maken.”

Waarom zo’n faalhaas

Dat is niet het enige dat Lenneke deelt. Vooral de eerlijkheid is belangrijk. Slechte én goede dagen. “Omdat ik eigenlijk doodziek wordt van dat hele… Hoe moet ik dat goed uitleggen? Niemand hoeft van mij te delen als ie zich rot of gekwetst voelt, het niet goed gaat, ontslagen is of iets anders negatiefs. Maar ik word doodziek van alleen het positieve laten zien. Doen alsof het leven fantastisch is en alleen maar voor de wind gaat. Dat je alles maar kunt bereiken als je maar hard genoeg werkt. Dat je dure spullen, een goede baan, veel geld hebt en drie keer per maand op vakantie gaat. Ik ga daar zo slecht op. Veel mensen vergelijken zich daarmee en denken: fuck, ik ben niet zo en ik kan dit niet. Waarom ben ik zo’n faalhaas?”

“Ik heb heel lang niet geloofd in mezelf en mijn eigen kunnen. Het klinkt cliché, maar ik weet hoe moeilijk dat is. Ik hoop dat iedereen die dat ervaart of zich niet welkom of gewenst of belangrijk voelt, dat die mensen leren zich anders te gaan voelen en zichzelf anders te gaan zien. Je kunt dat ombuigen, weet ik uit ervaring.”

Verliezen in boeken

Naast – hopelijk – andere inspireren, wordt Lenneke ook geïnspireerd. “Op ondernemersgebied is dat Charlotte van ‘t Wout. Ze doet wat ze wil en kan dat heel goed uitleggen, vooral de tips die ze heeft met betrekking tot ondernemen. Dat bewonder ik, het hele doen wat je zelf wil. Mijn andere inspiratie is Anke Laterveer, op het gebied van schrijven. Die heeft een ijzersterk boek geschreven, Lefbek. Ik vind het knap hoe open ze is over PTSS en haar mentale gezondheid, en vooral ook hoe ze dat verwoordt. Het is niet alleen het open zijn, ook hoe je erover praat. Hoe zij erover praat, is het voor iedereen te begrijpen. En wat schrijven betreft is J.K. Rowling ook mijn voorbeeld, maar dat leek me wat overduidelijk, haha!”

View this post on Instagram

ja hallo IK BEN HUISEIGENAAR

A post shared by Lenneke — tekstschrijver (@freelennse) on

Opnieuw beginnen

Om haar titel als young granny nog wat extra waar te maken, vertrekt Lenneke binnenkort samen met haar hond naar ‘the middle of nowhere’, het oosten van het land. De ondernemer heeft een huis gekocht aan een natuurpark met Schotse Hooglanders en wilde paarden voor de deur. “Ik heb er zoveel zin in! Ik ben eraan toe om weg te gaan hier uit Nieuwegein. Ik ben bijna klaar met therapie, het voelt goed om soort van opnieuw te beginnen.”

Het werd overigens niet om een specifieke reden het oosten van het land. “Ik wilde graag een groot huis met een grote tuin, midden in de natuur. Die huizen heb je wel in Utrecht, maar ik heb geen anderhalf miljoen. Een appartement is het gewoon niet voor mij, en ook niet voor mijn hond. Nu kan ik genoegen nemen met minder, maar daar hou ik niet van. Ik ben gaan zoeken in de straal van een uur rondom Utrecht. Kijken wat ik kon vinden voor een normale prijs, die rust en een groot huis met ruimte voor een thuiskantoor en een tuin. Toen ik hier binnenkwam, was ik meteen verliefd. Eind november ga ik alles overbrengen en is er een nieuw begin. Ik heb er heel veel zin in, al is het fucking spannend. Maar ik ga het gewoon proberen. We zien wel.”

Lees hier alle interviews van mijn hand

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.