Menu & Search

De Soundtrack Van… Remmelt Heltzel

De Soundtrack Van… Remmelt Heltzel

Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Iedere week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Remmelt Heltzel.

Ik ben Remmelt Heltzel (24). Vernoemd naar de band R.E.M en opgegroeid in Breda. Voor de studie Journalistiek verhuisde ik naar Utrecht en daar ben ik nooit meer weggegaan. Tijdens mijn studie schreef ik veel over muziek, onder andere voor muziekplatform Noisey. Nu werk ik als redacteur bij het radioprogramma Spijkers met Koppen (NPO Radio 2). En voor iemand met een zeer grote liefde voor radio, is het een eer om bij dit programma te werken. Mijn muzieksmaak is vrij breed; ik ben opgegroeid met veel bandjes/rockmuziek, maar luister inmiddels meer naar hiphop. Ergens tussendoor ben ik ook nog van elektronische muziek gaan houden.

De soundtrack van… Vroeger

Ik heb er ongeveer vijf jaar over heb gedaan om te ontdekken welk nummer dit was. Het zat heel vaak in mijn hoofd, ik had alleen geen idee van wie het was. Veel meer informatie dan “het begint met een gitaarriffje, dat gaat van tingdingdingdingding tingdingdingding en jullie draaiden het altijd op vakantie in de auto”, kon ik mijn ouders ook niet geven. Uiteindelijk heb ik op de een of andere manier kunnen achterhalen dat het om deze Britse band gaat. Het hele album Ether Song is fantastisch en doet me denken aan eindeloze doch superfijne autoritjes richting een vakantie in Frankrijk of Spanje.

De soundtrack van… Je jeugd

The Prodigy was toch wel echt de soundtrack van mijn jeugd. Ik weet nog dat ik dit album, Fat of the Land, eindeloos draaide op de fiets naar school. Ik had één broek waarvan de broekzak groot genoeg was voor mijn cd-speler. Die broek droeg ik buitengewoon vaak, zodat ik deze cd kon luisteren onderweg. Wat dat betreft is Spotify natuurlijk echt een blessing. Ik daagde mijzelf steeds uit om binnen de tijd van Narayan op mijn eindbestemming te zijn. Zo heb ik geleerd om vrij hard te fietsen.

Dit was trouwens zo’n cd-speler met een anti-shock-knop. Met die functie aan sloeg de cd minder snel over. Met de functie uit sloeg het apparaat bij iedere drempel op hol. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom daar een aan/uitknop voor bestond…

De soundtrack van… Een verliefdheid

Dit nummer is voor mij eigenlijk letterlijk de muzikale vertaling van het woord liefde. Alles klopt. Het maakt me vrolijk. Het is de zomer in 4 minuten muziek. Het doet me denken aan mijn vriendin. Bovendien bevat het de legendarische zin: “And that’s you, you are my kind. You are the tonic and the gin combined.” Zoetsappig? Zeker. Maar wel fantastisch.

De soundtrack van… Liefdesverdriet

Ik ben een groot fan van Belgische muziek. Ik weet niet precies waarom, maar er komt nu eenmaal veel betere muziek uit België dan uit welk ander land. dEUS en Tourist LeMC zijn slechts twee van de vele voorbeelden daarvan. Luisteren naar dit lied als je liefdesverdriet hebt werkt verdomd goed. Het is vrij droevig, maar als je het vaak genoeg luistert (en je het plat Antwerps eindelijk kunt verstaan) word je er heel gelukkig van.

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Op momenten van geluk grijp ik altijd naar Kendrick Lamar (of Drake, trouwens. Die verdient hier een eervolle vermelding). Beide heren hebben een arsenaal aan nummers die perfect passen bij het gevoel dat je hebt als je even heel trots op jezelf bent. En momenten dat je blij met jezelf bent, die moet je altijd vieren. Daarnaast vind ik Kendrick sowieso een van de grootste artiesten van deze tijd, dus hij mocht in dit lijstje niet ontbreken.

De soundtrack van… Een roadtrip

Wat ik heel fijn vind als ik onderweg ben, zijn nummers die eindeloos lijken te duren. Maar desondanks geen moment vervelen. Precies om die reden ben ik fan van de muziek van Moderat (en, eervolle vermelding, Röyksopp). Damage Done is zo’n nummer dat er voor zorgt dat je even je gedachten verliest. En tegen de tijd dat het nummer afgelopen is, en je ziet plots dat je al bijna op de eindbestemming bent, je denkt: “Oh, ben ik hier al?”. Van dat soort pareltjes heeft Moderat er nog een stuk of 20.

De soundtrack van… Een werkdag

Ik luister vrijwel nooit muziek tijdens het werken (wel radio, uiteraard!). Zeker als ik me echt moet concentreren en/of veel moet typen, kan ik geen enkele vorm van vocals aan. Dan ga ik typen wat ik hoor enzo; je kent het wel. Vandaar hier een instrumentale track, van een van de (misschien we de…) allerbeste producers ooit.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Ik kan heel erg fan zijn van één nummer, dat een week lang grijs draaien en dat nummer dan het allerbeste nummer ooit vinden. Meestal gaat het na een week dan toch vervelen en word ik weer verliefd op een nieuw nummer, wat ik dan weer eindeloos luister en het allerbeste nummer ooit vind… etc… etc…

Behalve bij deze. Ik blijf me erover verbazen hoe goed het is… Iedere keer als ik ‘m luister, dan hoor ik weer wat nieuws. Ik heb simpelweg nog steeds geen nummer ontdekt dat ik beter vindt dan dit… Daarom blijf ik er (voorlopig) nog even bij dat dit het allerbeste nummer ooit gemaakt is.

Lees hier de rest van de soundtracks!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.