Menu & Search

Esther Mostert: Je hoeft niet zweverig te zijn om je zen te voelen

Esther Mostert: Je hoeft niet zweverig te zijn om je zen te voelen

Als je meer wil weten over mindfulness, is het een goed idee de tijd te nemen en het Esther Mostert te vragen. Ze kan je urenlang en onverminderd enthousiast vertellen over de levenswijze.

Daar hoef je niet zweverig of zen voor te zijn, „ik voel me er goed bij als ik het druk heb”. In haar boek Leven voor Gevorderden helpt je ze dan ook om mindful te leven zonder zweverig te worden of je hele leven om te gooien.

Ook Esther Mostert is niet altijd zen

Mostert komt uit de financiële wereld en begon zeven jaar geleden met mindfulness. „Het was geen vooropgezet plan er zo in te gaan”, vertelt Mostert, inmiddels ook mindfulnesstrainer én auteur. „Ik heb de natuurlijke drang dat als ik iets doe, ik het graag goed wil doen. Dan komt er altijd meer dan ik van tevoren had bedacht.” Maar mindfulness, is dat niet dat je zen bent, mediteert en altijd rust hebt? „Ik heb juist rust door onrust toe te laten. Mindfulness gaat over je eigen weg vinden en dicht bij jezelf blijven. Niet oordelen, niet jezelf vergelijken met anderen of doen wat je denkt dat moet.”

Geen half werk

Omdat Mostert nooit half werk levert, is ze inmiddels expert op het gebied van mindfulness. „Voor mijn opleiding moest ik heel veel boeken lezen, alles was eigenlijk heel droog. En ik voelde me er vaak rotter door, zo zen als in de boeken, dat zou mij nooit gaan lukken. Ik miste een praktisch boek dat ook leuk is om te lezen.” Dus gaat ze zelf aan de slag. „Schrijven is een manier om ruimte te maken in mijn hoofd. Door lezers een kijkje te geven in mijn leven en dat van mijn cursisten, wordt het heel herkenbaar. Je leert dat sommige dingen gewoon normaal zijn. En je hoeft er niks voor aan te schaffen of je leven om te gooien. En je hoeft ook niet het hele boek te lezen, maar gewoon het stuk waar je op dit moment iets aan hebt. Je leert dingen te nemen zoals ze zijn. Daardoor maak je je leven een stukje mooier. Je moet geluk niet buiten jezelf zoeken, maar in jezelf.”

Lees het hele interview op Metronieuws.nl

Lees hier alle interviews van mijn hand!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!