Menu & Search

De Soundtrack Van… Lucas Roorda

De Soundtrack Van… Lucas Roorda

Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Iedere week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Lucas Roorda.

Ik ben Lucas Roorda, momenteel residerende in Utrecht, werkzaam als promovendus internationaal recht bij de Universiteit Utrecht (UU), parttime drummer en nog meer parttime zure linkse twitterrantproducent. Ik heb een nogal brede muzieksmaak die van Bach tot Morbid Angel gaat, dus het was bijzonder lastig hier te kiezen.

De favoriete muziek van Lucas Roorda

De soundtrack van… Vroeger

Een Doodgewone Jongen. Mijn ouders zijn allebei muzikant en draaiden zelf vooral veel klassiek, maar dat vond ik vroeger stom (nu niet meer). Herman van Veen en Bram Vermeulen zijn beter blijven hangen, en ik vind Bram Vermeulen nog steeds de beste Nederlandse liedjesschrijver ooit – naast Maarten van Roozendaal.

De soundtrack van… Je jeugd

Ik heb altijd de neiging gehad een beetje tegen de stroom in de roeien, en dat is niet altijd even handig als je jong en bijdehand bent. Mijn ouders hielden me dan “be yourself, no matter what they say” voor en dat blijft me tot vandaag bij. Bovendien is het gewoon een briljant nummer. Pretentieus? Sure. Maar wel briljant.

De soundtrack van… Een verliefdheid

Als dit je koud laat ben je van steen, en zelfs dan nog: een blok marmer zou nog even moeten slikken hier. Ik zag Nick Cave deze zomer voor het eerst live – schande, ik weet het – en ben nog steeds niet helemaal bijgekomen. Welke emotie hij ook oproept, het is altijd superintens.

De soundtrack van… Liefdesverdriet

Het is eigenlijk een heel lief liedje over geslaagde verliefdheid, maar juist daarom hakt het er zo hard in als het met die verliefdheid misgaat.

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Groundation is een waanzinnige band die heel innovatief met reggae omgaat; ze schrijven intelligente arrangementen met veel jazz-invloeden, maar verliezen nooit de roots en de groove. Dit nummer gooit drie van de vetste grooves die ze hebben achter elkaar, en vooral de overgang van de eerste naar de tweede is episch.

De soundtrack van… Een roadtrip

Clutch is één van m’n favoriete bands met een briljante mix van hardrock, stoner en blues. Eigenlijk kan al hun werk hier staan, maar dit is momenteel m’n vaste autosoundtrack. Neil Fallon is de frontman der frontmannen wat mij betreft, en in het bezit van de baard der baarden.

De soundtrack van… Een werkdag

Als ik aan mijn proefschrift schrijf luister ik niet zoveel, muziek trekt teveel de aandacht en ik heb een bloedhekel aan muziek die bedoeld is als achtergrondmuziek. Mijn hoofd wil alleen nog wel eens overstromen van de hoeveelheid informatie. Death metal en andere extreme metal is voor mij de beste manier om mijn hoofd leeg te maken en daarna te kunnen doorschrijven, en heel veel extremer – of beter – dan Cattle Decapitation wordt het wat mij betreft niet. Dit is de soundtrack van onze ondergang.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Ik houd ontzettend van jazz, maar het bitterballengehalte moet niet te hoog zijn. Mingus is het tegenovergestelde van bitterballenjazz: hard, rauw, ongepolijst en de blues staat altijd om de hoek. Door dit nummer wilde ik in bigbands spelen en stiekem de bariton oppakken. Dat wil ik nog steeds, eigenlijk.

Lees hier de rest van de soundtracks!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter! Liever in je mailbox? Schrijf je dan hier in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Bijna alle verhalen op dit blog schrijf ik vrijwillig. Vind je het tof om te lezen en wil je daar wat tegenover stellen? Via PayPal kun je een zelf te bepalen bedrag naar mij overmaken.

Verhalen die betaald tot stand zijn gekomen, linken altijd door naar de originele opdrachtgever.