Menu & Search

Herfstig en gezond: wortelsoep met kurkuma

Herfstig en gezond: wortelsoep met kurkuma

Als ik het internet mag geloven, is er een nieuw wondermiddel op aarde. Het eeuwenoude kurkuma zorgt niet alleen voor een gele kleur en een lekkere smaak in je voeding, het kan de kans op hart- en vaatziekten, borstkanker en depressie verkleinen omdat het ontstekingsremmend is. Heel leuk allemaal, maar vermoedelijk moet je er dan kilo’s van eten. Als het al (gedeeltelijk) zo is.

Dat neemt niet weg dat ik kurkuma fantastisch vindt om mee te koken. Het geeft de gele kleur aan kerrie (in poedervorm) en het geeft pit aan je eten. Verse kurkuma lijkt een beetje op gember, met als grote verschil dat je je keuken amper ontgeeld krijgt als je ermee aan de slag bent geweest. Maar het is het waard. Daarom een receptje voor een heerlijk herfstige wortelsoep met kurkuma!

Het zorgt voor een flinke pan soep. Lekker als voor- of bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht met brood of een salade. Of als lunch. Ik liet me inspireren door I Love Detox voor deze heerlijke soep. Nico heeft een heerlijk recept gepost dat ik nog een beetje naar eigen wensen aangepast heb.

Hoe maak je die wortelsoep met kurkuma?

Nodig:

– 600 gram wortels
– Een kleine zoete aardappel
– Een (rode) ui
– Twee flinke tenen knoflook
– Duimpje verse gember
– Duimpje verse kurkuma
– Een snufje kaneel
– Cayennepeper naar smaak
– Bouillonpoeder (naar smaak, ik gebruik deze #nospon, ongeveer 1,5 a twee eetlepels)
– Water (zoveel dat al je groenten precies onder water staan)
– Peper en zout
– Olijfolie
– Bosuitjes voor de garnering

Hoe dan?

Snipper de ui en fruit ‘m in de olie even aan in een grote soeppan. Plet de knoflook en rasp de gember en kurkuma. Gooi in de pan en zet het vuur laag.

Snij snel alle wortels en de zoete aardappel (zonder schil) klein. Doe ook in de pan, samen met wat kaneel en cayennepeper en meng goed door elkaar. Doe het deksel op de pan en warm een paar minuutjes door.

Giet nu (heet) water in de pan tot alle groenten onder staan. Breng aan de kook en voeg het bouillonpoeder toe. Je kunt ook een bouillonblokje gebruiken, check op de verpakking wat de verhoudingen zouden moeten zijn. Tip: gebruik iets meer water dan bouillonpoeder/blokje om te voorkomen dat de soep heel zout of extreem smaakt.

Laat een minuut of 15 koken, kun je ondertussen de bosui in kleine ringetjes snijden. Prik in de wortels om te kijken of ze een beetje goed zacht zijn. Zijn ze dat? Pureer de soep tot een glad mengsel en breng eventueel op smaak met peper en zout. Schep op, garneer met de bosui en voila!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!