Menu & Search

Veganistische stoofpot uit de slowcooker

Veganistische stoofpot uit de slowcooker

Veganistisch stoofpotje op meatless monday

Het leven is zo verschrikkelijk veel makkelijker sinds we een slowcooker in ons bezit hebben. Ook voor bijvoorbeeld een veganistische stoofpot. Vooral op lange dagen met veel reistijd, waarna koken (en boodschappen doen) vaak een enorme opgave is. Gelukkig is daar mijn redder in nood: de slowcooker.

De pan is ideaal om heel mals vlees in te bereiden, maar ook voor vega(n) maaltijden is een slowcooker perfect. Sauzen komen heerlijk op smaak en stoofpotjes zijn perfect als ze even pruttelen.

Geen werk

Zo ook deze veganistische stoofpot waarvoor ik me liet inspireren door The Simple Veganista. Gezond, vullend én goed voor dieren. Zou ik toch net iets vaker moeten doen. Ook dit stoofpotje is namelijk heerlijk en ik beloof je dat je het vlees niet zult missen.

Vaak snij ik alle ingrediënten de avond van tevoren en stop ik die in de pan. Alleen de bouillon schenk ik er ‘s ochtends pas bij, als ik de slowcooker aan ga zetten. Doe de natte ingrediënten onderin en de droge bovenop. Deksel erop, in de koelkast en de volgende ochtend én avond heb je er amper werk aan. Nog even doorroeren en bouillon bijschenken dus.

Dit heb je nodig

– Drie tomaten in blokjes
– Blikje tomatenpuree
– Een halve ui
– 320 gram zoete aardappel
– 200 gram kidneybonen
– 200 gram zwarte bonen
– 85 gram quinoa
– Drie tenen knoflook
– Theelepel chilipoeder (of iets meer als je van pittig houdt)
– Theelepel oregano
– Zout en peper
– Groentenbouillon

Hoe dan?

Snipper de ui, snij de tomaat in blokjes en laat de bonen uitlekken. Schil de zoete aardappel (of snij de vieze stukjes eruit en was ‘m goed af) en snij in kleine blokjes.

Doe nu alle ingrediënten behalve de bouillon in de pan van de slowcooker en roer door. Schenk nu de bouillon in de pan tot alle ingrediënten nét aan onder water staan. Zet de slowcooker op laag, ga naar je werk en na 6 tot 8 uur heb je een heerlijke stoofschotel. Langer kan ook zeker, maar probeer het
niet veel langer dan tien uur te laten pruttelen.

Geen slowcooker?

Verwarm wat olie in een pak en fruit de uitjes aan tot ze bruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak heel even mee. Doe nu de tomatenpasta, chili en oregano in de pan en kook nog twee minuten al roerend.

Voeg nu de rest van de ingrediënten toe, behalve de bouillon. Roer goed door tot er alles goed is gemixt. Doe de quinoa in de pan en giet er groentenbouillon bij tot alle ingrediënten net onder water staan. Laat een half uur tot 40 minuten pruttelen en roer af en toe tot de zoete aardappel zacht is en klaar is je veganistische stoofpot!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!