Menu & Search

Vet: Dave Grohl in een band met andere Dave Grohl’s

Vet: Dave Grohl in een band met andere Dave Grohl’s

Dave Grohl maakt muziek met zichzelf

Muziek is één van de allermooiste dingen ooit uitgevonden. Naast schrijven en lezen is het iets waar ik het liefst nooit zonder zou willen. Elk jaar bezoek ik tientallen concerten – van grote producties tot kleine varianten, natuurlijk met goede gehoorbescherming – en ik kan eindeloos genieten van luisteren naar muziek.

Daar ben ik gelukkig niet de enige in, waarschijnlijk deelt het gros van de mensheid deze liefde. Die liefde is voor de ene artiest natuurlijk groter dan voor de andere. Je maakt mij verschrikkelijk blij met David Bowie, Elton John, Foo Fighters, Myles Kennedy, Slash en heel veel anderen. Ooit categoriseer ik al die muziek in playlistjes op Spotify.

Net niet onder de knie

Dave Grohl, frontman van Foo Fighters, is ook één van die muzikanten die ik enorm waardeer. En waar ik ook wel licht jaloers op ben. De beste man speelt elk instrument en hij speelt het goed. Waar ik vroeger op mijn kamertje wat pingelde op mijn basigtaar, keyboard en gitaar om het nét niet goed genoeg onder de knie te krijgen – schrijven ging toch altijd voor – is Dave bedreven op het lijkt wel elk instrument. En hij kan drummen, iets waarvan ik de hoop het écht nog eens te leren allang heb opgegeven.

In een nieuwe minidocu die de zanger en multi-instrumentalist maakte, duikt hij met zichzelf in een band. Grohl gaat op zoek naar uitdagingen, hij is ervan overtuigd dat je als muzikant nooit uitgeleerd bent. Volgens mij ben je dat sowieso nooit, maar zeker in creatieve beroepen is er altijd wel een extra uitdaging te vinden. In een 23 minuten durend, instrumentaal nummer, speelt hij alle instrumenten zelf. En het klinkt fantastisch.

Dit zijn dé Nederlandse artiesten van 2018

Minidocu

Aan het nummer Play, dat in september op vinyl uitkomt, zit ook een minidocu geplakt. Met deze acht minuten durende docu, wil hij aandacht vragen voor muzieklessen op scholen. Ik weet niet hoe het bij jullie zat, maar ook bij ons had het best wat meer gemogen. Muziek luisteren is fantastisch, muziek maken is nog veel leuker. Of je het nou kunt of niet.

Als jullie nou even luisteren, stof ik de gitaar die ik drie jaar terug kocht en amper bespeelde af om toch maar weer eens te spelen. Want muziek is fantastisch.

Beeld: Andrew Stuart

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!