Menu & Search

Acht tips voor instores op Record Store Day 2018

Acht tips voor instores op Record Store Day 2018

Al een paar jaar kijk ik uit naar die ene dag in april: Record Store Day. De dag waarop vinyl gevierd wordt. Hoewel ik pas sinds vorig jaar beschikking heb over een platenspeler. Maar dit feest is voor elke muziekliefhebber leuk, of je nou vinyl koopt of niet. Talloze platenzaken in heel Nederland hebben namelijk live muziek.

Jarenlang ging ik langs bij Plato in Leiden, afgelopen jaar maakte ik met collega Kasper Hermans een item in Velvet in Amsterdam. Dit jaar ben ik te vinden aan het einde van mijn nieuwe eigen straat een vier ik feest bij Velvet in Amersfoort. En zo is er bij bijna iedereen om de hoek wel een platenzaak te vinden waar toffe acts zijn. Ik zocht acht van mijn favorieten uit.
Lees ook: Luistertips: mijn favorieten op Eurosonic Noorderslag

Pitou

Waar?
Om 14.30 in ‘t Oor in Almere en om 17.00 in Swordfish & Friend in Utrecht

Mocht je de dag laat doch rustig willen beginnen, dan doe je er goed aan naar Pitou te gaan. Heerlijk dromerige pop, lieflijk maar niet gezapig. De nummers zijn veelzijdig en er is veel te horen, waardoor het niet snel gaat vergeten. Oh en laten we de prachtige, bijzondere stem van Pitou ook niet vergeten.

The Jerry Hormone Ego Trip

Waar?
Om 12.00 in Vinylandmore in Alphen aan den Rijn, 14.45 in Sounds in Delft en om 17.00 in Staffhorst in Utrecht

Heerlijke Nederlandse gitaarpop van Rotterdamse bodem. Dansbaar, wellicht een beetje raarder dan je gewend bent maar sowieso een feestje, blijkt uit de beelden.

Zitakula

Waar?
Om 14.00 in Velvet in Amersfoort en om 17.00 in Velvet in Delft

Het wordt zaterdag als het goed is lekker weer. En dat komt in onder andere Amersfoort goed uit, want daar hebben ze een buitenpodium. En als er een band is waarbij je zomers hard wil dansen, dan is het Zitakula. Denk blazers, een fantastische zangeres en heerlijke ritmepartijen.

Vuur

Waar?
Om 11.30 in CD Kiosk in Oss en om 13.00 in Plato in Apeldoorn

Anneke van Giersbergen ken je wellicht nog van The Gathering. Na jaren allerlei projecten gedaan te hebben, heeft ze recentelijk de band VUUR opgericht. Melodieuze, progressieve metal. “Heavy en episch als een duister sprookje”, noemt Van Giersbergen het zelf.

Jagd

Waar?
Om 12.00 in BMM Games n’ Vinyl in Beverwijk en om 15.00 in Velvet in Leiden

De band Jagd speelde op Noorderslag de zaal al plat met een verschrikkelijk goede liveshow en een hele vette lichtshow. Hoe dat in een platenzaak gaat klinken, is iets waar ik enorm benieuwd naar ben. Maar deze alternatieve, soms wat duistere of psychedelische maar vooral supertoffe poprock moet je gezien hebben.

Tusky

Waar?
Om 15.15 in Velvet in Dordrecht

Vergeet vooral je oordoppen niet mee te nemen: Tusky maakt onwijs lekkere punky gitaarmuziek. Ze schromen dan ook niet om de volumeknop goed aan te zetten, en terecht. Bereid je voor op crowdsurfen (in een platenzaak), een moshpit en vooral een enorm groot feestje.

Nana Adjoa

Waar?
Om 12.00 in Free Music in Gouda, 14.30 in Velvet in Rotterdam een om 17.00 in Dordrecht in Velvet

Ik raak maar niet uitgepraat over de muziek van deze vrouw. Vooral live weet ze me telkens goed te betoveren een kan ik uren deinend naar d’r luisteren.

Aïcha Cherif

Waar?
Om 11.00 in Dominicanen in Maastricht, 13.00 in Jottem in Roermond en om 15.00 in Sounds in Venlo

Bij muziek uit Limburg denk ik meteen aan Rowwen Hèze, maar dat is veel te kortzichtig. Als iemand dat bewijst, is dat de Limburgse Aïcha Cherif wel. Iemand beschreef haar muziek eerder al als: “Als Lianne La Havas en Jeff Buckley een kind zouden krijgen…

Enthousiast? Volg me ook op FacebookInstagram en Twitter!

1 Comment

  1. 2 jaar ago

    Weinig meegemaakt van RSD dit haar. Volgend jaar weer van de partij!