Menu & Search

De Soundtrack Van… Nina Dammers

De Soundtrack Van… Nina Dammers

In De Soundtrack Van... laten mijn muzikale vrienden weten welke muziek ze bij welke levensgebeurtenis of emotie hoort. Deze week vertelt Nina Dammers over haar muzikale leven.


Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Iedere week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Nina Dammers.

Mijn naam is Nina, ik ben 28 jaar en ik woon en werk in Amsterdam. Muziek is al zo lang ik me kan herinneren een groot onderdeel van mijn leven en is altijd mijn houvast en liefde. Toen ik jong was stond er eigenlijk altijd muziek op, en vanaf mijn tienertijd zijn ook de concerten, festivals en het verzamelen van muziek (vooral op vinyl!) een groot onderdeel van me geworden. Een uit de hand gelopen hobby!

De soundtrack van… Vroeger

Alles van Cruel Crazy Beautiful World van Johnny Clegg & Savuka. Naast Kinderen voor Kinderen heb ik gelukkig ook heel veel van dit meegekregen ;-). Deze plaat werd door de huiskamer geblazen, maar ik had dit ook op een casettebandje. Daarmee was ik helemaal zoet, en het enige wat ik zei was ‘bandje omdraaien’. Wanneer ik deze muziek luister, ben ik weer even terug in mijn eerste ouderlijk huis, en dans ik weer door de woonkamer.

De soundtrack van… Je jeugd

Graceland van Paul Simon heb ik zo ontzettend veel geluisterd toen ik jong was en ik vind het nagenoeg onmogelijk om hier maar één nummer van te kiezen. Ik danste hierop met mijn familie, met mijn vriendinnen. Toen ik als 11-jarige bij een hobbyclub zat vond mijn leraar het bizar en prachtig dat ik alles kende en meezong. Toen Paul Simon in 2012 naar de Ziggo Dome kwam voor een 25 jaar Graceland Tour kon ik het dus ook niet laten. Dat was echt een gevalletje ‘bucketlist’ en was het zo ontzettend waard.

De soundtrack van… Een verliefdheid

Ik word vooral verliefd op stemmen, maar qua gevoel is dit Talking Heads, This Must Be The Place / Naive Melode, en dan vooral deze versie van Stop Making Sense. Dit is voor mij het perfecte liefdesliedje.
The less we say about it the better
Make it up as we go along
Feet on the ground, head in the sky
It’s okay, I know nothing’s wrong, nothing

De soundtrack van… Liefdesverdriet

Eels – The Look You Give That Guy. Eels maakt mij de ultieme muziek voor het gebroken hart. Eels raakt mij altijd en heeft zelfs een drieluik gemaakt over al dit. Een plaat over iemand willen, een over het gebroken hart en een over weer opnieuw beginnen. Ik luisterde veel naar Eels met mijn eerste vriendje en na onze breuk zijn we telkens weer samen naar zijn concerten gegaan. Eels breekt en lijm mijn hart keer op keer weer.

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Ik beweeg sowieso nogal snel op muziek, maar op Rumble & Sway van Jamie N Commons kan ik niet stil zitten. En die stém! Ik word altijd een beetje verliefd als ik hem hoor. Verder is het voor mij ook echt onmogelijk om stil te zitten wanneer Canned Heat van Jamiroquai opstaat. Behalve dat dit me doet denken aan het ‘Vote for Pedro’ dansje in Napoleon Dynamite, wil ik vooral zelf zo uitbundig mogelijk dansen. Deze nummers geven zoveel energie en een garandeerde grijns op mijn gezicht.

De soundtrack van… Een roadtrip

Ik wilde bijna een munt opgooien (London Calling of The Chain?), maar uiteindelijk toch gekozen voor The Chain van Fleetwood Mac. The Very Best of Fleetwood Mac staat vaak op als ik op bezoek ga bij mijn ouders, maar vooral The Chain wordt nog een keer opnieuw opgezet. Met dit nummer op de achtergrond wordt iedere autorit leuker en het is ook zo heerlijk om luidkeels mee te zingen. Daarbij moet ook de gitaarsolo worden meegepiept. Vol overgave.

De soundtrack van… Een werkdag

Ik luister graag naar radio, dus dan kan er vanalles voorbij komen, maar het best werk of studeer ik op muziek die grotendeels instrumentaal is, of in een taal die ik niet begrijp. Sigur Rós is daarom voor mij perfect. Maar: tegen (instrumentale) tracks van Dream Theater zeg ik ook geen nee, want drukke muziek maakt mijn hoofd vaak rustig.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Wat een onmogelijke vraag dit! Hoe kan ik kiezen uit al die mooie nummers die zijn gemaakt? Ik ben muzikaal gezien echt opgegroeid in de 00’s, dus daarom heb ik maar gekozen voor mijn ultieme 00’s plaat: Bloc Party – Banquet. Dit nummer zal mij nooit vervelen.

Lees hier de rest van de soundtracks!
Beeld: Storytellers fotografie
Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!

0 Comments