Menu & Search

De Soundtrack Van… Reno van der Looij

De Soundtrack Van… Reno van der Looij

In De Soundtrack Van... laten mijn muzikale vrienden weten welke muziek ze bij welke levensgebeurtenis of emotie hoort. Deze week vertelt Reno van der Looij over zijn muzikale leven.


Wat mijn eigen muzieksmaak is, weet ik natuurlijk wel. En die van mijn vrienden ook. Maar ik ben ook best benieuwd waar andere mensen luisteren! Iedere week hoor ik daarom bekende en minder bekende (muziek)mensen uit over wat zíj nou eigenlijk luisteren. Deze week is dat Reno van der Looij.


Reno heeft als bouwjaar 1976. Hij is festival- & concertfotograaf, dol op craft beers & snowboarding. Verzamelaar van vinyl records. Website boss en hoofdredacteur van Eindhoven Rockcity (punt NL). Schrijver/recensent bij Counter Culture (punt NL). Metalhead pur sang, maar ook stoner, sludge, hardcore, grunge, prog en retrorock vreet ik.

De soundtrack van… Vroeger

De warme zomers in de jaren ’80. Als kind in de zonnige tuin onder de tuinsproeier. De barbecue aan, met ‘Radio Tour de France’ van Pa op de achtergrond.. Daar kwamen vaak Franse liedjes voorbij tussen de verslaggeving van het wielrennen. Als ik die weer terug hoor, dan heeft dat nog altijd nog iets van die volledige onbezorgdheid uit die periode. Helene van Julien Clerc is er zo een die me dan te binnen schiet.

De soundtrack van… Je jeugd

Het festival wat voor mij en mijn muzikale ontwikkeling heel belangrijk was, is meteen ook één van de leukste jeugdherinneringen. Als tiener naar Dynamo Open Air, wat aan de basis stond van een ontdekkingstocht van heel veel nieuwe muziek. In 1995 stond daar ineens de boomlange Peter Steele met zijn Type O Negative. Vanaf dat moment was ik totaal verkocht. Ik vreet heel de discografie, maar als ik een track moet selecteren ga ik voor Love You To Death.

De soundtrack van… Een verliefdheid

Hmmm lastig. Als je wat ouder wordt, word je niet zo snel meer verliefd haha. Maar een romantische track is toch wel Rainbow van Ritchie Blackmore’s Rainbow. Fraaie lyrics, zwoel gevoelig gitaarwerk en gezongen door één van de beste zangers ooit; Ronnie James Dio. Potverdikke uit 1975 alweer.

De soundtrack van… Liefdesverdriet

Begin jaren negentig kwamen er verzamelaars uit onder de noemer Rockballads. Ik had de CD-tjes van Volume 1 en Volume 2 met daarop artiesten als Alice Cooper, Europe, Red Hot Chilli Peppers, INXS, ZZ Top, Thin Lizzy enz. Deze heb ik grijs gedraaid in zo’n periode. Ik denk dat uiteindelijk is Still Loving You van Scorpions wel het meest blijven hangen.

De soundtrack van… Het ultieme goede gevoel

Ik word altijd heel “uitgelaten” van nummers die me een flinke dosis energie geven. Vaak zit dat voor mij verstopt in de agressievere tracks. Dat kan bijvoorbeeld het hardcore werk van Sick of it All, Suicidal Tendencies, Madball of Life of Agony zijn. Niet eens per se songs met de vrolijkste thema’s of lyrics overigens. De ultieme feel good track is voor mij dan toch wel Davidian van Machine Head. Dat massive intro alleen al zorgt voor een big smile.

De soundtrack van… Een roadtrip

Ieder jaar gaan we snowboarden in Oostenrijk. Voor de reis er naartoe heb ik een playlist gemaakt om de 10 uur in de auto te overbruggen. Van hiphop, via indie en rock, naar metal en weer terug. Deze track gaat echter regelmatig op de repeat en is een heerlijke track om te cruisen: Stone Temple Pilots – Interstate Love Song.

De soundtrack van… Een werkdag

Ik zit voor mijn werk vaak op kantoor en kan me dan prima afsluiten door een koptelefoon op te zetten. Veelal draai ik dan prog (rock/metal). Op een vreemde manier stelt me dat in staat om heel geconcentreerd te werken. Denk aan acts zoals Anathema, Opeth, Riverside of Leprous. Op dit moment pik ik er meteen The Passing Light of Day van Pain of Salvation uit van hun meest recente plaat. Prachtige epische track! 15 minuten pure emotie.

En tot slot: je favoriete nummer aller tijden?

Dit is echt een onmogelijke vraag! Cliché antwoord wellicht, maar deze keuze hangt volledig af van de periode van het jaar, gemoedstoestand, etc. etc. Ik moet kiezen he? Vooruit, toch een poging: Hunger Strike – Temple of the Dog (en morgen bedenk ik geheid weer een andere te gekke song).

Lees hier de rest van de soundtracks!
Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram en Twitter!

0 Comments