Menu & Search

Extreem-rechts in Amerika: waar komt het vandaan?

Extreem-rechts in Amerika: waar komt het vandaan?

Extreem-rechtse groepen in Amerika voelen zich steeds meer geaccepteerd. Waar ze voorheen vooral ondergronds opereerden, worden ze nu zichtbaar.

Zoals in het Amerikaanse Charlottesville bijvoorbeeld, afgelopen weekend. Zaterdag kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten. Een auto reed in op een protestmars van tegendemonstranten. Een 32-jarige vrouw kwam daarbij om het leven en negentien mensen raakten gewond, van wie vijf in kritieke toestand verkeren.
‘Trump nieuwe impuls’
„De white identity movement heeft een nieuwe impuls gekregen door president Donald Trump”, vertelt Maarten Zwiers, Amerikanist aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toen Obama in 2009 president werd, waren dit soort groeperingen al in opmars, als reactie op de komst van een zwarte president. Destijds was het meer een ondergrondse beweging. Nu neemt dat soort bewegingen meer toe.”
Lees het hele verhaal op Metronieuws.nl

0 Comments