Menu & Search

Citytip: Koblenz

Citytip: Koblenz

Een weekendje weg is meer regel dan uitzondering sinds ik de liefde heb gevonden. Regelmatig trekken we er even op uit en dat bevalt me bijzonder goed. Het laatste wapenfeit: Koblenz. Een kleine stad in Duitsland waar de Rijn en de Moesel elkaar treffen. Met de ideale combinatie tussen cultuur snuiven in de oude stad en lekker uit in het centrum.

Groot is het dus niet, een kleine 110.000 inwoners is Koblenz slechts rijk. Maar dat betekent niet dat je er weinig kunt doen, integendeel. Altstad, het oude gedeelte, staat vol prachtige oude gebouwen. Bijvoorbeeld het museum Ludwig, waar je heerlijk even tot rust kunt komen in de tuinen. Net wat groter dan de tuinen van de Domkerk en je stapt er ook iets makkelijker naar binnen.

Fort Ehrenbreitstein

Daarachter kun je de kabelbaan nemen richting het fort. Dit enorme fort kent een rijke historie. Het werd zo’n 1000 jaar voor Christus gebouwd door de heer Ehrenbreit en sindsdien is het een belangrijk fort voor Duitsland. In 1674 veroverde de Franse Lodewijk XVI Koblenz, Fort Ehrenbreitstein hoorde daar niet bij. Vlak voor de eeuwwisseling in 1799 lukte dat uiteindelijk toch. In de eerste wereldoorlog was het fort een militair hoofdkwartier. Afijn, genoeg te zien en te ontdekken. Dat kun je veel beter zelf doen.

Altstad

Altstad is vooral leuk vanaf half april, als het toeristenseizoen is begonnen. Daarvoor is er nog niet heel veel te doen, restaurantjes sluiten vroeg en een hoop is dicht. Dat maakt Deutsche Eck wel een stuk rustiger trouwens, achter een enorm monument waar keizer Wilhelm I met een engel naast hem om om het fort te beschermen, is een laatste stukje boulevard te vinden waar de Rijn en de Moesel samenkomen.


De kroeg in

Nadat je klaar bent met het veroberen van je currywurst of schnitzel, is het tijd voor bier, wijn en cocktails. Wij kwamen per abuis terecht in The Puddle Lounge. Een enorme regenbui dreef ons de bijzondere bar in. Ze hebben er een bescheiden aantal cocktails, prima bier en heerlijke wijn. Ideaal voor de rokers onder ons, de asbakken staan gewoon op tafel. Het riekt uiteraard een beetje, maar blauw staat het er niet. Als fervente antiroker of astmapatiënt is het aan te raden deze tent te mijden.
Liefhebbers van een Ierse pub kunnen een stukje verderop naar de Irish Pub Koblenz. Het stond er in ons geval rammend vol voor maar één reden: St. Patricks Day. Een dappere kerel met alleen een gitaar stond op de hoogste verdieping nummers te spelen terwijl de Guiness aan tafel werd geserveerd. Van dronken vrijgezellenfeesten tot toeristen tot bikers en de locals, alles verzamelt zich in een zeer gemoedelijke toestand.
Wie nog even wil rocken moet zeker naar Excalibur. Je kunt er met dank aan YouTube je eigen nummers opzetten als je het vraagt en het vriendelijke personeel raadt je gerust de beste cocktails of shots aan. Sluit af met de Adios Motherfucker. Het chemisch blauwe drankje zorgt voor de kater die de naam doet vermoeden, maar smaakt goddelijk.

En verder?

De omgeving is prachtig en staat vol kastelen. Vanaf Koblenz vaart er zomer’s een boot die je afzet bij allerlei plaatsen met kastelen. Een aanrader is toch wel het slot in Cochem, waar je met een hilarische gids een rondje door het kasteel maakt.

Wij gaan in elk geval binnenkort weer terug om meer kastelen te bezoeken. En voor de prachtige omgeving.
[wpvideo E5Lrh7QT]
[wpvideo e6ncJ2V6]
[wpvideo YGqY3BcA]

0 Comments

  1. 4 jaar ago

    Lijkt me best een leuke stad!