Menu & Search

Luistertip: David Bowie – No Plan EP

Luistertip: David Bowie – No Plan EP

Mysterieus, noemt RTL Nieuws de nieuwe videoclip van David Bowie. De zanger, die gisteren 70 zou worden en morgen precies een jaar geleden overleden is, zong voor zijn dood nog een paar nummers in. De nummers zijn te horen in de musical Lazarus, waar hij aan meeschreef.

De musical gaat over Thomas Newton, de hoofdpersoon uit The Man Who Fell To The Earth (1976). Daarin vertolkt Bowie de hoofdrol. Newton is een ruimtewezen die zijn planeet wil redden. Zijn planeet zit zonder water. Newton gaat naar aarde om water te vinden, maar komt vast te zitten.

Pas op, spoilers!

Jaren later zit Newton in een appartement in New York. Zwaar depressief, zijn dagen vullend met gin, tv-schermen en heel veel spoken en demonen in zijn eigen hoofd. Hij wil terug naar zijn thuisplaneet, maar dat lijkt onmogelijk. Door middel van herschreven muziek van Bowie zingt een fantastische cast je door zijn problemen, depressie en een uiteindelijke oplossing heen.

En als je de musical hebt gezien, weet je precies waar deze clip over gaat. De tv’s vertonen beelden uit de musical, vooral het einde is treffend. Newton vertrekt aan het eind van de musical in een zelfverzonnen raket naar de rust in zijn hoofd. En die raket zie je aan het eind van deze clip terug. Toegezongen door het breekbare stemgeluid van een dan al doodzieke Bowie. Die je nog één keer wat nieuws laat horen.

Musical

De muziek uit de musical was al op Spotify te horen, en is trouwens prachtig. Mocht je de kans nog krijgen om naar de musical te gaan: doe het alsjeblieft. Het is denk ik de allermooiste theaterproductie die ik ooit heb gezien.
De nummers ingezongen door Bowie stonden nog niet op Spotify, dat staan ze inmiddels wel. Kun je nog even genieten van Bowie die muziek zingt die we nog niet hebben gehoord. Aanrader.

En als je dan toch aan het luisteren bent, zo klonk de musical.

0 Comments

  1. 4 jaar ago

    Interessante nummers! Voelt niet echt als Bowie nog, maar misschien moet ik ze nog een paar keer luisteren!