Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: Pendulum – Watercolour

De vergeten liedjes van de Top 2000: Pendulum – Watercolour

De stemming is gesloten en wat de Top 2000 wordt blijft nog even gissen. Maar we kunnen zeker zijn van een hoop klassiekers die er weer instaan. Sinds 2014 ben ik op zoek naar liedjes die de Top 2000 nooit halen maar het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. Ik heb de afgelopen tijd honderden suggesties binnengekregen. Met zorg en liefde heb ik gepoogd een mooie top 20 samen te stellen. Over elk liedje lees je tot de 25e een mooi verhaal! Vandaag is het Pendulum met Watercolour.

Hij stond al even op mijn lijstje om over te schrijven, maar vandaag blijkt daar extra veel reden voor te zijn. Na zes jaar stilte komt Pendulum toch weer terug. Van ‘t zomer speculeerden we tijdens een ritje door de vulkanische heuvels op weg naar Rock am Ring al of Pendulum nog eens terug zou komen. We dachten van niet. Maar de mannen lijken live toch weer terug te komen, nadat ze al een DJ-set deden op We Are Electric.

Intermezzo

De band is in 2002 opgericht in het Australische Perth, maar vertrok al snel naar het Verenigd Koninkrijk. Pendulum maakt snoeiharde drum & bass, en dat bevalt me beter dan ik ooit had gedacht. Wellicht omdat ze de hardrock ook regelmatig als uitgangspunt gebruiken. Het is snoeihard, snel, veel bas (what’s in a name) en prachtige vocalen. Met heel veel ruimte voor melodieuze intermezzo’s.
Aangezien ze nog nooit in de Top 2000 hebben gestaan, kies ik voor het meest geluisterde nummer volgens Spotify: Watercolour. Overigens ook één van mijn meest geluisterde nummers van de band en het nummer waar ik ze mee leerde kennen toen we door die vulkanische heuvels reden. De combinatie tussen de prachtige heuvels, bergen, onbekende bochten, groene bomen, stromende regen met dan weer een zonnestraal er tussendoor en dan snoeihard Watercolour is eigenlijk onbeschrijfelijk.

Opbouw

De opbouw van Watercolour is heerlijk. Het begint rustig en ietwat onheilspellend, je weet dat er straks een keiharde drum in gaat komen. De opbouw begint als een snijdende spanning met steeds meer variatie in de synths, naar een baslijn, naar aanzwellende drums om terug te vallen naar een piano met vocalen. Vanuit daar wordt nog een keer op dezelfde manier opgebouwd. En als de drum erin komt, is het onmogelijk om stil te blijven zitten. Het enige wat ik wil met dit nummer is dansen alsof mijn leven er vanaf hangt. En dat heb ik al best een tijdje niet gehad. Geen beter nummer om je weekend mee in te luiden.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Benieuwd naar alle tips die binnenkwamen? Die kun je hier beluisteren!
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Hij komt sowieso in de afspeellijst!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments

  1. 4 jaar ago

    Over vergeten (of ondergewaardeerde) liedjes gesproken, de Snob2000 van 2016 is inmiddels ook weer te bekijken! http://ondergewaardeerdeliedjes.nl/2016/12/16/snob-2000-2016/