Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: Carole King – I Feel The Earth Move

De vergeten liedjes van de Top 2000: Carole King – I Feel The Earth Move

De stemming is gesloten en wat de Top 2000 wordt blijft nog even gissen. Maar we kunnen zeker zijn van een hoop klassiekers die er weer instaan. Sinds 2013 ben ik op zoek naar liedjes die de Top 2000 nooit halen maar het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. Ik heb de afgelopen tijd honderden suggesties binnengekregen. Met zorg en liefde heb ik gepoogd een mooie top 20 samen te stellen. Over elk liedje lees je tot het eind van de maand een mooi verhaal! Vandaag is het Carole King met I Feel The Earth Move.

Eén van de tips die ik kreeg, is I Feel The Earth Move van Carole King. King is typisch zo’n artieste die ik ken van naam, en waar ik achteraf gewoon ook heel wat nummers van blijk te kennen. Maar sommige artiesten blijven in een dode hoek zitten als niemand je even dwingt ernaar te luisteren en een klein beetje je research te doen. Wat deze rubriek trouwens extra te gek maakt om te schrijven.

Succesvol

En het is eigenlijk te zot voor woorden dat ik Carole Kind vooral van naam ken. De inmiddels 74-jarige zangeres maar vooral ook componiste en songwriter is één van de meest succesvolle sinds de jaren 50. Sterker nog: ze is de meest succesvolle vrouwelijke songwriter van de vorige eeuw. Dat deed ze met 118 nummers die ze (mee)schreef en die uiteindelijk in de Billboard Hot 100 terechtkwamen. Als je daarin terecht komt, heb je een hit geschreven, de lijst wordt namelijk gebaseerd op verkoop, downloads en streams.
King begon in de jaren zestig samen met Gerry Goffin aan haar carrière. Ze schreef tientallen liedjes voor meerdere artiesten. De meeste zijn inmiddels zogenoemde standards, klassiekers die door talloze artiesten worden uitgevoerd. Zelf wordt ze pas in de jaren 70 bekend, als ze haar eigen nummers zingt terwijl ze zichzelf op piano begeleidt. Haar debuut Writer is commercieel gezien niet echt een succes. Dat succes komt bij Tapestry, waarvan het eerste nummer I Feel The Earth Move is. Met Tapestry staat ze 15 weken in de top en uiteindelijk zes jaar lang in de Amerikaanse hitlijsten.

Mengsel

Het is het begin van een succesvolle carrière met ruim 25 soloalbums. En wanneer je I Feel The Earth Move hoort, snap je meteen waarom. King mengt pop, jazz, blues en een beetje disco en soul tot een succesvol mengsel dat zowel dansbaar is als af en toe juist weer teruggaat naar dat rustige soulgevoel. De upbeat piano maakt af en toe ruimte voor een beetje rust. En het nummer blijft onwijs in je hoofd plakken. Het is dan ook één van de grootste mainstream pophits van 1971. Als we het hebben over een nummer en vooral ook een onwijs grote artieste die niet vergeten mogen worden, is het Carole King met I Feel The Earth Move wel.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Benieuwd naar alle tips die binnenkwamen? Die kun je hier beluisteren!
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Hij komt sowieso in de afspeellijst!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments