Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: David Bowie – Kooks

De vergeten liedjes van de Top 2000: David Bowie – Kooks

De stemming is gesloten en wat de Top 2000 wordt blijft nog even gissen. Maar we kunnen zeker zijn van een hoop klassiekers die er weer instaan. Sinds 2013 ben ik op zoek naar liedjes die de Top 2000 nooit halen maar het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. Ik heb de afgelopen tijd honderden suggesties binnengekregen. Met zorg en liefde heb ik gepoogd een mooie top 20 samen te stellen. Over elk liedje lees je tot de 25e een mooi verhaal! Vandaag is het David Bowie met Kooks.

Goed, ik schreef in deze rubriek al eens over hem. Maar in het jaar dat David Bowie het leven liet, vind ik het niet meer dan terecht om nogmaals een ode te schrijven aan mijn grote held. Alleen kiezen wel nummer blijft moeilijk. Mijn favoriet blijft Starman dankzij dit optreden, maar het nieuwe Lazarus heeft ook indruk gemaakt. Zeker na de musical. Toch koos ik dit keer voor een oude: Kooks. Vooral om het verhaal achter het nummer.

Inventief

Bowie schreef het nummer op 30 mei 1971. Die dag hoorde hij namelijk dat hij een zoon had gekregen, Duncan Jones. Bowie luisterde op dat moment een plaat van Neil Young, waar hij zich door liet inspireren. Het is een verschrikkelijk lief nummer waarin hij de nieuwe Duncan welkom heet in zijn familie. Ik kan het nummer keer op keer horen. Het ligt lekker makkelijk in het gehoor en is tegelijk muzikaal inventief. Een soort hoorspel: als Bowie iets vertelt, wordt dat soms geïllustreerd met een geluid. Zoals het bespelen van een trompet.

Regels

Daarnaast geeft Bowie zijn zoon wijze levenslessen mee, zoals dat school en huiswerk niet heilig zijn. Iets waar ik nogal achter sta, overigens. Hij legt uit hoe je met pesters omgaat en hoe hij zijn zoon met liefde zal opvoeden. Eigenlijk het allermooiste nummer om voor je pasgeboren kind te zingen. Of, zoals ik, voor je aankomende neefje of nichtje.
Kooks kwam uiteindelijk terecht op het album Hunky Dory. Het nummer inspireerde onder andere de Britse band The Kooks in hun bandnaam. Robbie Williams, Kim Wilde, Madness en The Smashing Pumpkins konden zich niet inhouden en coverden het lieve nummer. Maar in de Top 2000 kwam het nooit terecht.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Benieuwd naar alle tips die binnenkwamen? Die kun je hier beluisteren!
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Hij komt sowieso in de afspeellijst!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments

  1. 3 jaar ago

    Ja, mooi nummer! Radio 10 (ja, ouwelullenzender, maar toch) heeft de Top 4000, en daar staat meer, maar ook andere muziek dan in de Top2000. Ook de moeite waard om te luisteren!