Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: Joni Mitchell – God Must Be A Boogie Man

De vergeten liedjes van de Top 2000: Joni Mitchell – God Must Be A Boogie Man

De stemming is gesloten en wat de Top 2000 wordt blijft nog even gissen. Maar we kunnen zeker zijn van een hoop klassiekers die er weer instaan. Sinds 2013 ben ik op zoek naar liedjes die de Top 2000 nooit halen maar het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. Ik heb de afgelopen tijd honderden suggesties binnengekregen. Met zorg en liefde heb ik gepoogd een mooie top 20 samen te stellen. Over elk liedje lees je tot de eind deze maand een mooi verhaal! Vandaag is het Joni Mitchell met God Must Be A Boogie Man.

In deze rubriek probeer ik mannelijke en vrouwelijke artiesten zo eerlijk mogelijk af te wisselen, maar zeker met oude muziek komt er vaak toch nog wel even een man de show spelen. Zo ook bij Joni Mitchell’s God Must Be A Boogie Man. Daar steelt niemand minder dan Charles Mingus de show. Hij werkte namelijk aan dit album de maand voor hij overleed in januari 1979.

Veel genres

Het album werd dan ook volledig aan hem opgedragen door de Canadese Joni Mitchell. Die begon op jonge leeftijd met pianolessen. Toen ze als meisje in het ziekenhuis terecht kwam door polio, vermaakte ze andere patiënten door voor ze te zingen. Ze trouwde later met zanger Chuck Mitchell. Hoewel het huwelijk niet lang standhield, bleef ze wel muziek maken onder de naam Mitchell. Mitchell verwierf bekendheid met onder andere Big Yellow Taxi.
De folkzangeres is qua genres van heel wat markten thuis en experimenteert graag. Voor Mingus duikt ze samen met de jazzlegende de experimentele jazz in. God Must Be A Boogie Man is het eerste ‘echte’ nummer op het album, en zeker met het bijzondere begin wel een van de experimentelere. De rest doet veel denken aan jazz uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Ze schuwen niet om gekke effecten te gebruiken, hard de snaren plukken en vreemde geluidseffecten zoals een wolf te gebruiken. En verder is Mingus een reünie van fantastische jazzmuzikanten als Wayne Shorter en Herbie Hancock.

Hilarisch

Helaas heeft Mingus zelf deze versie van God Must Be A Boogie Man niet meer mogen horen. Hij overleed twee dagen voor het nummer zijn definitieve vorm aannam. Maar de twee hebben genoeg samen gespeeld zodat Mitchell weet dat het wel goedkomt. In de liner notes, de tekst in een LP-, of cdhoesje, schrijft ze dat Mingus het waarschijnlijk een hilarisch nummer had gevonden.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Benieuwd naar alle tips die binnenkwamen? Die kun je hier beluisteren!
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Hij komt sowieso in de afspeellijst!
Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments