Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: The Ronettes – Be My Baby

De vergeten liedjes van de Top 2000: The Ronettes – Be My Baby

De stemming is gesloten en wat de Top 2000 wordt blijft nog even gissen. Maar we kunnen zeker zijn van een hoop klassiekers die er weer instaan. Sinds 2014 ben ik op zoek naar liedjes die de Top 2000 nooit halen maar het niet verdienen om in de vergetelheid te raken. Ik heb de afgelopen tijd honderden suggesties binnengekregen. Met zorg en liefde heb ik gepoogd een mooie top 20 samen te stellen. Over elk liedje lees je tot de 25e een mooi verhaal! Vandaag is het The Ronettes met Be My Baby.

Toen ik vorig jaar Be My Baby als tip kreeg voor deze rubriek, was ik eigenlijk een beetje verrast dat dit nummer niet in de Top 2000 staat. In 2000 prijkte het nummer als echte eendagsvlieg op 1587, daarna is het nummer verdwenen. Misschien wel omdat heel veel mensen net als ik er gewoon maar van uitgaan dat een gedoodverfde klassieker als Be My Baby er gewoon instaat, al is het aan de wat lage kant.

Suikerspinkapsel

Be My Baby is ongetwijfeld de grootste hit van The Ronettes, hoewel Sleigh Ride dezer dagen ook nog wel eens uit de kast wordt getrokken. In welke versie dan ook. The Ronettes bestaat uit de zusjes Veronica en Estelle Bennet, die samen met nichtje Nedra Talley de groep vormden begin jaren zestig. De rock’n’roll-dames groeiden op in New York. Begin jaren zestig werden ze niet alleen bekend door hun rock’n’roll-stijl, maar ook door de suikerspinkapsels. Ze waren daarmee een grote inspiratie voor wijlen Amy Winehouse.
Maar terug naar Be My Baby, die écht onterecht te vaak wordt vergeten. Al jaren wordt het nummer gezien als één van de beste nummers aller tijden, onder andere Brian Wilson (Beach Boys) vindt dat er geen twijfel over bestaat. Maar wat maakt het nummer nou zo bijzonder, behalve dat het onwijs in je hoofd blijft plakken?

Wall Of Sound

Allereerst werd het nummer geschreven door Jeff Barry, Ellie Greenwich en Phil Spector. Die laatste is een relatief onbekende pionier in de muziekwereld. Hij ontwikkelde een manier om muziek voller te laten klinken, de Wall Of Sound. Samen met Stan Ross, Larry Levine en sessiemuzikanten van The Wrecking Crew ontwikkelde hij een nieuw geluid in de Gold Star Studios. Het plan was een enorm maar mooi geluid te creëeren dat zowel op de radio mooi klonk als op de jukeboxen die op dat moment razend populair waren.
Dat doet hij op een bijzondere manier: hij legt laag muziek op dezelfde laag muziek op dezelfde laag muziek. Hij is de eerste die het voor elkaar krijgt zonder een enorm verstoord geluid te krijgen. Hij doet het zelfs met instrumenten als de gitaar en piano, waar je er meestal aan één per rifje genoeg hebt. Daardoor krijg je een rijker en voller geluid. Daarnaast is Spector ook niet vies van een beetje experimenteren in de arrangementen. Zo staat hij bekend om zijn ‘Wagneriaanse’ manier van orchestrale arrangementen in pop-, en rock’n’rollmuziek verwerken. In de jaren zeventig hoor je dat nog veel terugkomen, bijvoorbeeld bij Electric Light Orchestra. Kleine symfonieën voor de jeugd, noemde Spector dat destijds.

Korte duur

En daar is Be My Baby het perfecte voorbeeld voor. Leuk feitje: op de achtergrond hoor je onder andere een ongetrouwde Sonny en Cher. De groep ging in 1967 uit elkaar. Veronica trouwde met Phil Spector, wat niet echt een goed huwelijk was. Ze werd gevangen gehouden in haar eigen, enorme huis. Van Phil mocht ze op den duur niet meer naar buiten, bellen of mensen ontvangen, schrijft ze in een autobiografie. Na een scheiding probeert ze begin jaren 70 de groep nieuw leven in te blazen, maar dat mag niet baten.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify. Benieuwd naar alle tips die binnenkwamen? Die kun je hier beluisteren!
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Hij komt sowieso in de afspeellijst!

Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments