Menu & Search

PJ Harvey weet Heineken Music Hall doodstil te krijgen

PJ Harvey weet Heineken Music Hall doodstil te krijgen

Geen voorprogramma, geen muziek bij binnenkomst en geen bar open in de zaal. PJ Harvey zorgt ervoor dat de aandacht van het publiek volledig op haar en haar band is gericht. En met succes: de Heineken Music Hall is gedurende anderhalf uur doodstil en er worden slechts sporadisch telefoons in de lucht gestoken om een mooi moment vast te leggen.

Marcheren

Met negen man sterk komt de Engelse PJ Harvey een kwartiertje laten dan gepland marcherend het podium op. Allemaal geheel in zwart gehuld. De zangeres en componiste debuteerde in de jaren 90 met haar album Dry en sindsdien weet ze op elk album een nieuw geluid te creëren. Vanavond zal ze het voornamelijk het nieuwste album The Hope Six Demolition Project ten gehore brengen. Daarnaast passeren klassiekers als Let England Shake, The Last Living Rose en 50ft Queenie de revue.
Lees ook: De vergeten liedjes van de Top 2000: PJ Harvey – Dress
Verwacht bij PJ Harvey geen feestje waar wordt gesprongen, gedanst en het publiek wordt opgehitst. Sterker nog: de keren dat PJ tussen de nummers door wat zegt beperken zich tot het voorstellen van de band en het aan het eind bedankt ze het publiek bescheiden dat ze is gekomen. De show is strak en na elk nummer gaan de lichten even uit, alsof het ‘t einde van een acte van een toneelstuk is. Op die momenten wordt er hard geapplaudisseerd en gejoeld voor de muzikante.

Juiste timing

De band die Harvey mee heeft is sterk, onder andere oudgedienden John Parish en Mick Harvey ondersteunen de zangeres. Die sterke band zorgt er dan ook voor dat de muziek strak klinkt, wat best een uitdaging is met de soms wat abstracte muziek van PJ Harvey. Het is niet de meest simpele muziek, vooral om te spelen niet. Toch weet de band, en PJ zelf ook, altijd op precies de juiste momenten en de juiste toonhoogte in te zetten. Regelmatig wordt Harvey vocaal ondersteund door een harmonie van de negen mannenstemmen. Die mannen wisselen overigens ook nog eens regelmatig van instrument.

Overtuigend

PJ Harvey zelf is ook nog eens een feest om naar te kijken. De 47-jarige zangeres schrijdt voort over het podium als een dame van 25, elegant en soepel. Maar de afstandelijkheid en zelfverzekerdheid verraden dat ze al een flink lange tijd meegaat op het podium. Het podium is haar natuurlijke habitat. Ze weet die houding over te brengen zonder dat je het idee krijgt dat ze arrogant of onsympathiek is. Dat komt wellicht ook omdat ze de spotlights uitstapt op het moment dat ze niet aan het zingen is.
PJ Harvey en haar band zetten een overtuigende, strakke show neer. Het feit dat ze een zaal als de Heineken Music Hall doodstil kunnen krijgen, spreekt voor ze. Het publiek staat overduidelijk te genieten. PJ Harvey heeft het niet nodig om het publiek op te hitsen. Met haar muziek weet ze je al zodanig te vermaken, dat er helemaal niks extra’s meer nodig is.
Enthousiast? Volg me ook op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat!

0 Comments