Menu & Search

Chantal Straver's Toen Ik Eindelijk Durfde: blog in boekvorm

Chantal Straver's Toen Ik Eindelijk Durfde: blog in boekvorm

chantal
Geluk, waar zit dat ‘m nou in? Stel nou, je hebt alles wat je hartje begeert. Een fijn huwelijk, een goede baan en een huis. Je zou denken dat het garant staat voor geluk. Toch is dat niet altijd zo, beschrijft Chantal Straver in haar debuut Toen Ik Eindelijk Durfde.

Chantal heeft alles: een huwelijk waarin ze de ruimte heeft ondernemer te worden, ze draagt bij aan de karakteschool van haar echtgenoot en een huis. Toch is ze niet gelukkig. In haar boek beschrijft ze hoe ze daar afscheid van neemt, geeft ze je een kijkje in haar jeugd en lees je hoe het haar nu vergaat.

Blog

Chantal doet dat niet op een gezapige ‘wat is mijn leven toch dramatisch’-coming of age-manier. Sinds 2008 blogt ze en die blogs heeft ze verzameld in een boek. In feite lees je dus een blog in boekvorm. De blogs zijn zo gerangschikt, dat je de ene keer een verhaal uit haar kindertijd leest, dan uit het nu om vervolgens weer terug te gaan naar haar eerste huwelijk. Maar ze zijn wel zo opgebouwd dat je langzaam leert wat er in het leven van Chantal speelt en speelde.

Niet chronologisch

Omdat het een soort blog in boekvorm is, zijn hoofdstukken hapklaar en makkelijk te volgen. Het is voornamelijk een verzameling kleine anekdotes die samen een geheel vormen. Omdat je niet alleen maar constant het hier en nu leest dat chronologisch voortgaat, blijft het interessant en gaat het niet vervelen. Die kleine verhalen lezen als een soort Jip en Janneke voor volwassenen, wat het een ideaal boek maakt als je even geen zin hebt om je te storten op De Ontdekking van de Hemel, maar wÊl een mooi verhaal wil lezen.

Geluk kies je zelf

Inspirerend? Ik vind het een rotwoord. Maar ergens is het wel wat Chantal doet. Je schaapjes op het droge hebben, een huis, huwelijk en goed inkomen, het garandeert niet dat je gelukkig bent. Chantal heeft de stap durven zetten naar haar geluk, met alle ellende die dat opleverde. Ze geeft jonge lezers wijze lessen mee, al zitten er genoeg lessen in waar oudere lezers ook veel aan hebben. Moraal van het verhaal? Het leven gaat niet altijd over rozen en zelfs in geluk zit imperfectie. Zolang je maar zelf die keuzes maakt. Geluk kies je namelijk zelf.

5 Comments

 1. 4 jaar ago

  Wat een tof boek lijkt me dit! Mooi verhaal, heel herkenbaar ook. Dankjewel voor je review!

  • 4 jaar ago

   Aaaah dat zijn de leuke dingen om te horen 🙂

 2. Jeroen
  4 jaar ago

  In de Amerikaanse grondwet staat dat ieder mens het recht heeft op het nastreven van geluk. In de gelijknamige film met Will Smith wordt hier een bijzondere uitleg aan gegeven. Geluk is geen staat, het is een reis naar een gevoel. Waarom zijn mensen die jaren gevochten hebben, uiteindelijk hun doel bereikt hebben doodongelukkig? Het boek wat jij bespreekt, Ingelise geeft dit ook perfect weer. Verlies jezelf in de liefde, het leven, in rijkdom en armoede. Iedereen kan winnen, het vergt karakter om te kunnen verliezen met je kin omhoog. Ik doe 80% van wat ik doe fout, ik heb enorm grote fouten gemaakt (en nog steeds) en ik doe mijn best om daarvan te leren en mee om te gaan. Wat ik wel heb geleerd is dat geluk geen externe factor is, het word bepaald door wat je zelf ervaart en voelt. Daar ligt de kracht van jezelf. De walk of shame is geen falen, het is slechts een wijze les 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=x8-7mHT9edg

  • 4 jaar ago

   Wat mooi, Jeroen! Vooral dat over de reis, ik herken me daarin. Doe niets wat anderen je opleggen, tenzij jij het zelf wil. 🙂

   • Jeroen
    4 jaar ago

    Jouw (persoonlijke en zakelijke) reis, dingen opgeven, nieuwe dingen proberen, etc.. Dat zijn juist een aantal van de redenen dat ik je blog volg 😉