Menu & Search

Typhoon zet Paradiso Tolhuistuin op zijn kop

Typhoon zet Paradiso Tolhuistuin op zijn kop

De rij voor de ingang van Paradiso Tolhuistuin is een kleine 150 meter lang: vanavond speelt Typhoon in de tuin van Paradiso in Amsterdam Noord. Maar niet zonder dat er eerst twee veelbelovende acts gespeeld hebben die volgens 22 Tracks, Paradiso en Red Bull gehoord moeten worden. Deze editie zijn dat De Nachtdienst en Gerson Main.

Lange rij

Er is plek voor 200 mensen in de Tolhuistuin, veel minder dan de hoeveelheid mensen die in de rij staat. Sommigen staan al ruim twee uur te wachten om bij deze bijzondere show te zijn. Heel wat mensen moeten tegen een uur of acht toch richting huis: de tuin zit bomvol.

Huiskamerconcert

De Nachtdienst trapt een half uur later dan gepland de avond af staat compleet uitgekleed op het podium. Waar je op de EP heel veel instrumenten hoort, staan vanavond alleen Claudius, Gretz en Mick op het podium. De eerste twee verzorgen sublieme zang, Mick speelt gitaar om de twee mannen te begeleiden. De teksten van MC en zanger Claudius zijn oprecht, mooi gevonden en prachtig gearrangeerd. Het is echter zanger Gretz die een stap achter Claudius staat die de boel afmaakt. Zijn zuivere stem heeft een groot bereik en hij zit geen enkel moment naast de noot.
Rb Souns Select De Nachtdienst Credit Jip Broeks
Het is de laatste show van de huiskamertour, ‘dit is de grootste huiskamer waar we ooit speelden’. Het intieme sfeertje zit er ook in deze enorme huiskamer in. Behalve verschrikkelijk sterke zang en gitaarspel, weet vooral Claudius het publiek lekker op te jutten en ze warm te maken voor de volgende act.

Caribische country

Die volgende act is Gerson Main, grote kans dat je ‘m kent van Ik Weet Niet Hoe. Zijn muziek beschrijft hij als Caribische country en dat is zeker vanavond de beste omschrijving: de gitarist heeft een huilende steel guitar meegenomen. Main weet met zijn zomerse muziek de miezerende wolken te verdrijven. Geregeld springt het publiek op om te dansen.
RB Sound Select- Gerson Main credits Jip Broeks
Maar het meest opvallende aan Main zijn zijn teksten: ze zijn bijzonder inventief. Sterker nog: de twee gedichten die hij tussendoor voordraagt, doen bijna denken aan de gedichten van Annie MG Schmidt, maar dan voor volwassenen. De grapjes die hij tussendoor maakt zijn perfect getimed en zorgen voor lachsalvo’s door het publiek. Er kan weinig completer aan een optreden als het optreden van Gerson Main.

Dansen op de banken

De afsluiter is natuurlijk niemand minder dan Typhoon. Normaal met een grote band op het podium, vanavond een stuk ingetogener dan normaal. Typhoon is een verhalenverteller: hij omlijst zijn muziek met grappige anekdotes en serieuze verhalen. Het publiek hangt ook vanavond aan zijn lippen terwijl hij vertelt waar het nummer Surfen vandaan komt.
RB Sound Select Typhoon Credits Jip Broeks
Er wordt niet alleen geluisterd en gelachen, er wordt ook heel wat gedanst. Typhoon sluit zijn korte optreden af met Zandloper, waar Gerson Main nog even het podium opkomt om mee te spelen. “Eigenlijk is deze hele avond improvisatie, dus we dachten, we doen het gewoon!” En het klinkt goed. Zo goed dat het publiek uiteindelijk op de banken staat te springen. Als het aan hen ligt, is deze avond vol goede muziek nog lang niet voorbij.
RB Sound Select - Tolhuistuin Credits Jip Broeks

0 Comments