Menu & Search

Luistertip: Jeff Buckley – You And I

Luistertip: Jeff Buckley – You And I

Een van mijn favoriete artiesten aller tijden heeft helaas maar één studioalbum uit mogen brengen. Grace is het enige studioalbum van Jeff Buckley voor hij in 1997 op 30-jarige leeftijd verdronk. Een album dat ik ontelbare keren van voor tot achter heb geluisterd, wetende dat er niks nieuws meer zou komen. De live-albums halen het voor mij niet bij Grace.

Interpretaties

Gelukkig is het niet helemaal waar dat er niks nieuws meer komt. Tijdens research naar het 20-jarige bestaan van Grace, vond men nog een beetje nieuw materiaal. Twee nieuwe nummers, een uitgeklede en rauwe versie van Grace en covers van onder andere Sly Stone, Bob Dylan Led Zeppelin en The Smiths. Covers mag je het eigenlijk bijna niet noemen; het zijn meer interpretaties van de artiesten die lastig te evenaren zijn. Een vreemde eend in de bijt is wat dat betreft dan ook Poor Boy Long Way From Home, een traditioneel bluesnummer dat muzikaal gezien helemaal niet past bij wat de meesten van Jeff kennen.

Lees ook: De vergeten liedjes van de Top 2000: Jeff Buckley – Lover, You Should’ve Come Over

You And I is een album voor de liefhebbers, het voelt bijna als een soort bootleg. Dat komt vooral door het nummer Dream Of You And I, waarin Jeff een droom die hij had beschrijft, terwijl hij zichzelf muzikaal omlijst met zijn gitaar. Het is intiem, dichtbij. Alsof je samen met Jeff bij een kampvuur zit.

Improvisatie

Regelmatig is Jeff aan het improviseren, zegt hij van alles over zijn muziek terwijl hij wat speelt. Maar vooral is het weer wat nieuwe muziek van Jeff Buckley. 22 jaar na Grace is het fijn om weer wat nieuws te hebben van deze veel te jong overleden muzikant. Het mogen dan voornamelijk covers zijn, Jeff heeft ze in zijn eigen jasje weten te stoppen. Waardoor elk nummer keer op keer als nieuw klinkt.

0 Comments