Menu & Search

De donkere humor van Deadpool

De donkere humor van Deadpool

De Vue-bioscoop in Hilversum staat vanavond in het teken van Deadpool, die vandaag voor het eerst aan een groot publiek vertoond wordt. Om dat nog extra spectaculair te maken, mag een selecte groep de film in Dolby Cinema zijn. Beter beeld, fantastisch geluid en, niet onbelangrijk, een zee aan beenruimte.

Deadpool is het alter ego van Wade Wilson, oneervol ontslagen bij de Special Forces en nu een slechterik die voor goud geld nog vervelendere mensen aftuigt. Zorgeloos, een zuiplap en een donker, donker gevoel voor humor. Maar, zo zegt Wade, het leven is een en al ellende met reclameblokken van geluk. Wanneer hij kanker krijgt, besluit hij zich door een alternatieve arts te laten behandelen. Dat geeft hem superkrachten, waarna hij het alter ego Deadpool adopteert.

Kennis maken

In een korte tijd leren we Wade Wilson, de echte naam van Deadpool, kennen en weten we wat zijn missie is. Het verhaal is niet chronologisch, maar blikt vanuit halverwege het verhaal steeds terug naar hoe het begon. Heel af en toe een beetje verwarrend, maar het maakt het zorgt voor een fijne afwisseling. An sich is het verhaal niet heel sterk, behalve het moraal natuurlijk. Hoe ga je om met kanker, liefde en ijdelheid?
Niets of niemand wordt in Deadpool gespaard. Er wordt korte metten gemaakt met de preutse seksscenes die we uit Hollywood kennen, en ook de doordachte seksgrappen kennen geen grenzen. De makers krijgen het voor elkaar om zo weinig aan de verbeelding over te laten, dat het des te beter wordt. De filmtechnieken worden benoemd, er wordt flink gezopen, hersens spatten over de muren, kanker wordt alles behalve geromantiseerd en Marvel neemt zichzelf ook gerust op de hak. Zo vraagt Deadpool zich op een gegeven moment af in welke tijdlijn hij nou eigenlijk zit. Voor de Marvel-leek is het ook daadwerkelijk best eens lastig om te bedenken in welk universum of welke tijdlijn je zit. Natuurlijk kunnen de Wolverine-, Hello Kitty-, en Green Lantern-grappen ook niet achterblijven. Tot slot neemt Reynolds zichzelf ook lekker in de zeik.

Donkere humor

Je moet een beetje een donker gevoel voor humor hebben en tegen flink harde grappen kunnen. Daarnaast moet je vooral niet verwachten dat je een goedzak van een Marvel-held te zien krijgt, of een romantisch heldenverhaal ziet. Deadpool zal je in de film nog wel uitleggen hoe of wat, de voice overs en momenten dat hij in de camera kijkt, maken het geheel compleet. Je krijgt Wade Wilson, Deadpool, de antiheld. En dat hij een antiheld is, bewijst hij wel. Dat maakt hem misschien nog wel leuker dan een échte superheld.
Oh, en als je gaat: vergeet niet goed op de aftiteling in het begin te letten.

0 Comments