Menu & Search

De vergeten liedjes van de Top 2000: Cœur de pirate – Place de la République

De vergeten liedjes van de Top 2000: Cœur de pirate – Place de la République

Op een Lana Del Rey of Adele na en dit jaar Imagine op nummer 1, is de Radio 2 Top 2000 doorgaans wat voorspelbaar. Maar de wereld kent nog meer fantastische muziek. Tot de Top 2000 écht begint, zorgt Ingelise de Vries iedere dag voor liedje dat in de Top 2000 doorgaans wordt vergeten.

Voorgaande jaren was De vergeten liedjes van de Top 2000 vooral gebaseerd op mijn eigen voorkeuren, dit jaar heb ik me voornamelijk laten inspireren. Daar zitten soms bijzondere nummers bij, die ik zelf nooit was tegengekomen. Zoals Place de la République van Cœur de pirate. Een verdrietig liefdesliedjes, maar toch eentje die wat mij betreft in de lijst hoort. Als eerste om het nummer zelf. Als tweede omdat ik gek ben op Parijs. Als derde om toch even een andere herinnering te geven aan Place de la République, dat twee en een halve week geleden een slagveld was.

Chansons

Cœur de pirate is een project van singer-songwriter Béatrice Martin uit het Canadese Montréal. Ze zingt voornamelijk ik het Frans en wordt geroemd om het feit dat ze de franse chanson naar een heel nieuwe generatie in Quebec heeft gebracht. Martin debuteert in 2008 met een muzikaal redelijk klein album. Het bestaat vooral uit haar stem, de piano en af en toe wat andere instrumenten. In 2011 verschijnt haar tweede album, Blonde. Ze onderbreekt de tour van het album om te bevallen, maar komt daarna terug met een clip bij Place de la République.
Een prachtig klein nummer, met een nog mooiere opbouw. Ze begint met een piano en haar zoete, zuivere stem. Gevolgd door een gitaar, daarna een viool. Om nog meer strijkers toe te voegen en uiteindelijk subtiele drums. Ze zingt slechts vier coupletten, maar pas op het eind varieert ze écht. Toch weet dit nummer na een paar keer goed luisteren nog steeds niet te vervelen. Ze weet het liefdesverdriet in de tekst prachtig naar muziek te vertalen.

Sereen

Het nummer geeft de sfeer van Parijs op zaterdag 14 november weer. Verslagen, verdrietig, terneergeslagen. Maar vooral ook heel erg rustig. Er is nog geen woede, geen angst. Men is alleen maar verslagen. De lucht is grijs en druilerig. Maar de sfeer is sereen. Het leven gaat door, maar net even op een wat minder tempo. Net als dit nummer. Prachtig, rustig, maar een tikkeltje verdrietig.
Lees hier alle vergeten liedjes van vorig jaar terug. Omdat luisteren natuurlijk veel leuker is, kun je je abonneren op deze afspeellijst op Spotify.
Nog tips voor vergeten liedjes? In de reacties, via Twitter of mail kun je al je suggesties deponeren. Of Ingelise er wat mee gaat doen, is natuurlijk altijd de vraag.

0 Comments