Menu & Search

Sticks: 'Het succes van dit album zit 'm in tevredenheid'

Sticks: 'Het succes van dit album zit 'm in tevredenheid'

Ineens was daar vanochtend een nieuw album. Via WeTransfer te downloaden. Sticks, bekend van onder andere Opgezwolle, en Tjeerd Bomhof, die je kunt kennen van Voicst en Dazzled Kid, zijn de studio ingedoken om onder de naam Dazzled Sticks een album uit te brengen. Ongedwongen en puur op intuïtie. “We hebben muziek door het lot op een hele andere manier benaderd.”

“Tjeerd en ik hebben elkaar leren kennen op de begrafenis van een gezamenlijke kennis van ons. Ik werd uitgenodigd om Spaanse Vlieg te spelen. Maar ik wilde dat niet met allerlei harde beats doen, dat vond ik ongepast in zo’n setting. Aan Kees de Koning van TopNotch vroeg ik of hij een gitarist kende. ‘Je moet Tjeerd hebben,’ zei hij. ‘Die is ook gevraagd om te spelen.’”
KAT_7981_┬®IAMKAT_1
“En zo geschiedde het. Op de dag zelf stond ik om twaalf uur voor zijn deur, netjes in pak. We hebben elkaar de hand geschud, het nummer doorgenomen en samen gespeeld. Zoiets verzin je niet. Het optreden voelde vrij naakt. Normaal speel ik met mensen die ik al jaren ken en waar ik ook echt een band mee heb. Dit was een van de meest diepgaande settings ooit, en ik speelde met een onbekende. Maar het ging goed, we hadden een klik.”
“We besloten Spaanse Vlieg in deze versie op te nemen in de studio, voor de nabestaanden en als eerbetoon.” Daar blijft het niet bij. “Eenmaal in de studio dachten we, laten we nieuwe muziek maken. Dat hebben we gedaan. Zo volgde er een aantal sessies.”

Speling van het lot

“Het is de speling van het lot geweest. Het was in principe niet de bedoeling dat het uit zou komen. We konden lekker vrij in de studio onze gang gaan. Een beetje klooien met de muziek. Het zorgde voor een heel ongedwongen setting waarin de muziek werd gemaakt. Alsof het zo moest zijn.”
KAT_8015_┬®IAMKAT
Dat zorgt voor een compleet nieuwe manier van muziek maken voor beide mannen. “Tjeerd heeft geen hiphopverleden, hij schrijft heel anders dan ik. Hij heeft een meer melodische benadering van muziek. Hij is een jongen die veel liedjes schrijft voor anderen. Pragmatisch als ik ben zit ik meestal naast een studio engineer die de beats op mijn computer laat zien. Met Tjeerd werd dat een ontdekkingstocht door mijn eigen computer. En voor Tjeerd was het de vraag wat er gebeurde als hij hiphopritmes gebruikt. Het is een hele frisse manier van beats benaderen, met die melodieën. En Tjeerd kan ook niks schrijven wat niet catchy is. Hij is melodisch sterk, terwijl ik van de donkere, rechttoe rechtaan beats ben.”

Muzikale benadering

“Ik ken geen enkele beatmaker die beats schrijft door op een gitaar te pingelen. Tjeerd benadert nummers echt vanuit de muziek. Ik ben juist van het vocale. Lyrics zijn de hoofdzaak. Ik wil daarin excelleren. Door Tjeerd zijn we het meer vanuit de liedjes gaan benaderen. Melodische lijnen vanuit het refrein, koortjes. Ik had er nooit bij nagedacht dat dat kon. En dat heeft ook nooit gehoeven. Ik vind het heel leuk om daar nu wel in aanraking mee te zijn gekomen.”
KAT_8042_┬®IAMKAT
Ondanks dat het nog slechts om een hobbyproject gaat, besluiten Tjeerd en Sticks de muziek toch uit te brengen. “We zaten meestal op maandagen in de studio. Niks religieus, die hielden we gewoon vrij als we geen andere projecten hadden. Ik reed dan naar de studio’s in Amsterdam. Tussen elf en vijf gingen we pielen. De resultaten stuurde hij terug. Die luisterde ik dan als ik in de auto zat, rond zes heb je overal file dus dan heb je daar de tijd voor. Ik luisterde steeds vaker en steeds meer en kwam tot de conclusie dat het echt heel goed en heel tof is. Ik vond dat we het moesten uitbrengen en vroeg Tjeerd of hij het ook wat vaker wilde terugluisteren.”

Beschermen

Het uitbrengen moet dan wel op een andere manier dan de conventionele. “Vanwege het ontstaan en het feit dat het hobbyisme is, waren we een beetje bang. We wilden de muziek beschermen en niet de muziekindustriemolen in. Dat is niet de sfeer die bij het project past. Als je je erop instelt, dan is die muziekmolen superleuk. Maar met dit project wilden we ons niet gedwongen voelen om promo te doen waar we geen zin in hadden, of een clip te maken met een budget waar we nét niks mee kunnen. Daar wilden we niet aan toegeven. Nu kunnen we alles op intuitie en instinct doen. Klinkt een beetje zweverig, he? Als het klopt, dan voel je dat.”
KAT_7893_┬®IAMKAT_1
“Natuurlijk ga je je best doen een plaat onder de aandacht te brengen als je de moeite neemt om die plaat te maken. Maar het is nu niet vanuit een moeten. Het is gewoon leuk, een nieuwe manier van muziek maken en een nieuwe manier van uitbrengen. Die vrijheid, die willen we niet kwijtraken. Succes zit ‘m nu vooral in tevredenheid. Het is een soort jeugdig enthousiasme. En daarbij, wat het gaat doen heb je toch niet in de hand.”

Bijzondere projecten

Tjeerd en Sticks kiezen voor een samenwerking met Nalden, de oprichter van WeTransfer. “Het is altijd weer spannend, het is een nieuwe manier van een plaat uitbrengen. Ik heb wel eerder platen gratis weggegeven, maar dit is weer een nieuwe manier. We hebben het nooit op deze schaal gedaan, met de backup van WeTransfer. Het is een hele nieuwe aanpak.”
KAT_7965_┬®IAMKAT_2
“Ik ken Nalden al vrij lang. Toen we met Opgezwolle bij TopNotch zaten, was hij stagiair. Het contact is altijd gebleven en ook altijd erg goed gebleven. We spreken elkaar af en toe en hij vertelde over allerlei leuke plannen, onder andere dat hij meer met muziek wil doen. Ik zei dat ik een project had dat daar precies bij past. En dat is dit project, met Tjeerd. Het is op een bijzondere manier tot stand gekomen, daar past een bijzondere manier van distributie bij. Met WeTransfer is Nalden daarmee onze mediapartner.”

Toekomst

Of het de toekomst is? “Daar ben ik benieuwd naar! Er moet op een gegeven moment linksom of rechtsom wel geld verdiend worden, daar ontkom je niet aan. Dan ga je kijken naar de mogelijkheden. Hoe baken je het af? Met gratis weggeven snij je jezelf n de vingers. Maar ik geloof heel erg in muziek als visitekaartje. Het product ben je tegenwoordig zelf, als zelfstandig ondernemer die via verschillende uitingen van zich laat horen. Een cd is niet meer je belangrijkste product.”
KAT_7979_┬®IAMKAT
“Het is nog steeds heel erg een zoektocht. Ik heb eerder platen gratis weggegeven. Het werkt wel, mensen wilden ‘m op cd. We hebben snel geschakeld zodat mensen konden intekenen. Als er genoeg belangstelling is, kun je zo’n cd laten persen, je hebt een gegarandeerde afzet. Per ongeluk kwamen we zo op een nieuwe manier van doen. Die dingen moeten zichzelf ook uittekenen. We gaan het nu ook zo proberen en zien of het werkt. Nee, niet proberen, we gaan het gewoon doen. Je moet niet proberen, je moet gewoon doen.”
Het album van Dazzled Sticks is te downloaden via de website. In februari komen er een aantal clubshows, data zullen later worden aangekondigd.
Beeld: IAMKAT

0 Comments