Menu & Search

Donderdagdeuntjes: The Dead Weather, CHVRCHES, Sabrina Starke

Donderdagdeuntjes: The Dead Weather, CHVRCHES, Sabrina Starke

Iedere donderdag bespreek ik in Donderdagdeuntjes drie fijne albums die ik heb gehoord. Kort maar krachtig. Of niet zo krachtig. Maar in ieder geval áltijd platen die ik met plezier heb beluisterd in de afgelopen week. Vandaag in Donderdagdeuntjes: The Dead Weather, CHVRCHES, en Sabrina Starke.

The Dead Weather – Dodge And Burn

3000x3000sr
Ranzige, vuige, zware rock, maar altijd met een licht vleugje optimisme, punky optimsme wel. In 2009 vraagt de manager van Jack White wat hij wil doen, waarom hij zegt dat hij een nieuw project wil beginnen. Dat wordt de supergroep The Dead Weather, waar Jack White, Alison Mosshart, Jack Lawrence en Dean Fertita in meespelen. Na vijf jaar komen ze opnieuw met een album: Dodge And Burn. Lawrence en White ken je van The Raconteurs, en dat geluid hebben ze ook op dit album meegenomen. Het is donker, edgy en vuig, maar ook de ietwat valse piano’s en overdistorted gitaren komen terug. Altijd opzwepend genoeg om een bescheiden moshpitje op te bouwen. Nummers als Three Dollar Hat, Lose The Right en Impossible Winner vallen wat dat betreft wel uit de toon: ze zijn wat rustiger en experimenteler. En dat zorgt precies voor de afwisseling die het nodig heeft.

CHVRCHES – Every Open Eye

chvrches-every-open-eye
Het is alweer het tweede album voor de Schotse band die pas sinds 2011 samen speelt. Binnen vier jaar hebben ze een lekker eigen geluid ontwikkeld en weten ze de kwaliteit hoog te houden. Jong en vol energie, en dat klinkt ook terug in de muziek. Hoewel er een vleugje melancholie in zit, wordt het nooit deprimerend. Een soort jaren 80 geluid, maar dan op dubbel zoveel toeren. De electropop op Every Open Eye zijn misschien niet meteen hitjes, maar blijven zeker wel hangen. En dat is lekker, het is niet één liedje op de plaat die lekker is, het is de plaat in zijn geheel.

Sabrina Starke – Sabrina Starke

sabrina_cover_met_logo
“Een beeld dat ik heb gemist in mijn jeugd,” zei Sabrina Starke bij De Wereld Draait Door over de cover van haar album. Dus maakte ze de cover zelf maar, en het is een prachtige cover geworden die we inderdaad weinig zien. Onder die cover zit een heerlijk jazzy soulalbum van Starke. Ze is inmiddels een aardig gevestigde naam in de Nederlandse muziek, en dat is niet voor niks. Ook dit titelloze album schreef ze weer vol met heerlijke soulnummers die zowel fijn zijn om gewoon even naar te luisteren, heel hard mee te zingen tijdens de afwas of om op de achtergrond aan te hebben. Ze maakt gebruik van akoestische gitaren, strijkers, rustige drums, funky synthesizers en natuurlijk haar prachtige stem. Een soort rustige Amy Winehouse. Een heerlijk, ontspannen album.

0 Comments

  1. 5 jaar ago

    Oeh wist niet dat er een nieuwe The Dead Weather was, die ga ik zeker luisteren!