Menu & Search

The Maureens: 'We zijn volwassen geworden'

The Maureens: 'We zijn volwassen geworden'

Twee jaar geleden waren ze daar ineens met hun titelloze debuutalbum. The Maureens uit Utrecht werd lovend ontvangen door de pers en het publiek. Na heel veel optreden, nog meer schrijven en een deels nieuwe bezetting, is het na twee jaar tijd voor een tweede album: Bang The Drums.
The Maureens wordt in het genre indiepop en Americana geplaatst. “We hebben de meerstemmigheid van The Birds en The Beach Boys, maar dan in een modern popjasje,” zegt frontman Hendrik-Jan. “Dat zijn ook wel bands waardoor we echt beïnvloed zijn qua sfeer en qua zangpartijen.” Ingmar Heytze, stadsdichter van Utrecht, schreef de biografie van The Maureens en geeft de Utrechtse mannen een heel nieuw genre. “Nedericana, noemt hij dat. Ik vind dat een heel spitsvondige en tof gekozen term. Het dekt precies de lading.”

Andere toekomst

Het duurde twee jaar voor het tweede album uitkwam. De jongens hebben niet stilgezeten in de tussentijd. “Er is een boel gebeurd, we hebben nogal en bandwisseling gehad.” Niet alle neuzen bleken na het eerste album de eerste kant op te staan als het gaat om de toekomst van The Maureens. “De een wilde een opleiding doen, de ander wist niet of hij wel tijd kon maken. Niet iedereen had dezelfde toewijding.”
Dus gaat de band op zoek naar een bezetting die langer standhoudt. “We hebben een nieuwe toetsenist en bassist, Bas van de Looy en Randy Linskens. Bas kregen we getipt van een gezamenlijke kennis, die zei dat hij wel een bassist voor ons kende. Dat bleek een toetsenist te zijn. We hebben hem toch maar gebeld en zo was de vacature vrij snel gevuld.” De functie van bassist blijft nog even open staan. “Daar hebben we audities voor gehouden. Dat is wel een hele aparte manier om iemand te vinden.” Maar het is al vrij snel duidelijk dat Randy het wordt. “Hij had 25 kilometer door de stromende regen gefietst om auditie te doen. De toewijding was er dus wel. En het klikte meteen. Hij is een Brabander, daar hadden we er al een paar van in de band. Niet alleen muzikaal klikte het meteen, ook persoonlijk.” Lachend: “Een soort liefde op het eerste gezicht!”

Nog nooit gezongen

De audities zijn in oktober, in januari duikt de band de studio in om Bang the Drums op te nemen. “Er waren al een aantal nummers klaar, we hebben er met Randy en Bas nog vier of vijf bijgeschreven.” Niet alleen voor de band zijn er veranderingen, ook Randy en Bas proberen nieuwe dingen. “Het hielp voor hen ook heel erg de zangpartijen uit hun hoofd te leren. Dat was vrij nieuw voor ze. Bas had zelfs nog nooit gezongen. Hij zingt nu op drie nummers mee.”
Tijdens de opnames wordt er nog een extra lid toegevoegd aan The Maureens. Martijn Vink wordt gevraagd om wat nummers in te spelen. “We hadden in ons hoofd dat hij drie nummers zou inspelen op zijn twaalfsnarige gitaar. Hij kwam aan en had tien nummers voorbereid. Dat was zo tof, dat we het zo hebben gelaten.” De enige vraag is dan hoe dat live zou moeten. “Martijn wilde live ook wel meespelen. Zo hadden we ineens nog een nieuw bandlid. Hij had meteen zin om aan te haken.”

Persoonlijke ervaringen

Op het album zeggen de jongens gegroeid te zijn. “Het album is een stuk persoonlijker dan ons vorige album. Muzikaal gezien is het leger en rustiger. Het is niet allemaal meer alleen uptempo en vrolijk, we hebben ons meer op sfeer gericht. Muzikaal gezien hebben we het anders ingekleurd. Niet meer vol met partijen, we hebben meer akoestisch ingespeeld en zijn wat melancholischer. In vergelijking met de vorige plaat is het droeviger maar hoopvol. Het zal nooit een depressieve plaat worden.”
De inspiratie hebben de mannen vooral uit hun persoonlijke leven gehaald. “Het overlijden van mijn moeder, de geboorte van de zoon van Bas, dat zijn dingen die we hebben meegenomen en waar de plaat over gaat. Maar ook verschillende jeugdherinneringen en dingen die dichtbij ons staan. De plaat gaat over ouder worden.”

Japanse tour

Bang The Drums is nog maar net uit, maar door de Japanse distributeur al uitgeroepen tot album van de maand. “Toevallig hebben we het vorige week nog over Japan gehad! Er werd vanuit daar gevraagd of we een tourtje willen doen, er zit daar een booker die nogal in die powerpop scene zit. We hebben het wel in ons achterhoofd om dat een keer te doen. Niet omdat we stinkend rijk willen worden, dat word je daar niet van. We zien het wel als een toffe kans om te groeien als band. En het is natuurlijk heel tof om te doen.”
Qua buitenland heeft The Maureens niet echt een specifieke wens. “Een wat uitgebreider tourtje in Engeland of Duitsland zou tof zijn. Maar als we naar Amerika kunnen, doen we dat ook. Bij ons vorige album werd er ook op Spaanse en Braziliaanse blogs over ons geschreven, als we daarheen kunnen is het natuurlijk ook vet. Het is maar net wat zich aandient.” Wat korte termijn betreft, richt de band zich nog even op Nederland. “Lowlands en Noorderslag. Dat soort plekken in Nederland zouden wel heel tof zijn om te spelen.”
The Maureens live zien? De band speelt binnenkort onder andere in Zwolle, Breda, Den Haag en Haarlem. Bekijk hier alle tourdata.

0 Comments