Menu & Search

The Sound of Music in het theater, beter dan de film?

The Sound of Music in het theater, beter dan de film?

Het laatste jaar van de basisschool hadden we een slaapfeestje met alle meiden uit de klas. Ergens op een grote speelzolder lagen we met z’n allen voor de tv. Behalve ik. De film die ze hadden uitgekozen was The Sound of Music. Ik haakte al vrij snel af en heb het daarna nooit meer geprobeerd.
Toen ik twee weken terug een mail kreeg om bij de eerste voorstelling van de Sound of Music Zomertour in Carré te zijn, besloot ik het erop te wagen en ja te zeggen. Als nog-niet-uit-de-kast-musicalliefhebber moet ik bekennen dat ik er geen spijt van heb. Het niveau van de Verlinde/Van den Ende-productie ligt belachelijk hoog. Ik ben een elitaire snob die normaliter alleen naar gesubsidieerd ‘high brow’-toneel gaat. De vele liedjes buiten beschouwing gelaten, het blijft tenslotte The Sound of Music, is het niveau net zo hoog als de meeste toneelstukken die ik in de afgelopen jaren heb gezien.

Oud verhaal

Het verhaal is alom bekend, maar ik fris je geheugen nog even op. Maria is haar ouders op jonge leeftijd verloren en besluit naar het klooster te gaan. Ze is te vrij, te eigenwijs en vooral te gek op zingen, waarop Moeder Overste besluit haar een tijdje weg te sturen zodat ze het leven kan ontdekken. Ze wordt gouvernante bij de familie Von Trapp en brengt met haar eigenzinnige persoonlijkheid veel goeds voor de familie. Maar met de dreigende oorlog en de politieke tweestrijd in de familie, brengt alles nogal wat spanning met zich mee.
The Sound Of Music wordt vertolkt door een dijk van een cast. Vooral de rol van Anouk Maas, die Maria speelt, is pittig. Haar meeste tekst is gezongen en het zijn niet bepaald de makkelijkste nummers om te zingen. Maar deze avond is er geen valse noot te bekennen. Ook haar gevoel voor timing is sterk.

Hoge kwaliteit

Dat goede acteerwerk, zingen en dansen geldt overigens ook voor de rest van de cast. Niet alleen zijn ze op al die facetten heel sterk, ook het improvisatievermogen is goed. Hier en daar gaat er subtiel iets mis, dat wordt altijd snel opgepakt en valt bijna niet meer op. Het kloosterkoor is een extra vermelding waard: ze zingen prachtige liederen die zo in een kerk terecht kunnen. En zo zuiver en in harmonie dat het soms klinkt alsof ze playbacken. Maar het is echt zo goed.
De kwaliteit van het stuk ligt hoog. Het decor is prachtig gedaan en wordt steeds vloeiend veranderd naar een nieuwe scene. Wanneer er veel veranderd moet worden, komen er nonnen of dienstmeisjes op die alles behalve misplaatst zijn op het podium, zonder dat ze daadwerkelijk een rol hebben.
Het meest indrukwekkende is, naast het nonnenkoor, misschien wel de het festival in Salzburg. De familie Von Trapp treedt als familie op als Oostenrijk net bij Duitsland hoort. Het rode gordijn vooraan het podium doet al denken aan een nazistische festiviteit, maar de twee enorme hakenkruizen aan de zijkant van het podium zijn indrukwekkend. Bijna net zo indrukwekkend als de gelijksoortige scene in Mefisto. Zo groot en overtuigend hakenkruizen in een theater blijven een koude rilling bezorgen.

It’s a small world

Ondanks dat de vele liedjes, er wordt meer gezongen dan gesproken, het It’s A Small World After All-effect hebben, is er doorheen te kijken. De kwaliteit ligt hoog, heel hoog. Het podium staat vol onwijs getalenteerde mensen die alle aspecten goed beheersen. Ondergewaardeerde mensen misschien wel. De enige kritiek is het Kinderen voor Kinderen-accent van de meeste acteurs. Daarnaast moet je er doorheen kunnen kijken dat acteerwerk in musicals nog nét wat meer overdreven is dan gewoon toneel.
En ja, van de vele liedjes word je soms een beetje tureluurs. Maar omdat het acteerwerk, de zang, dans en het decor zo goed zijn gedaan, neem je dat voor lief. Een musical voor de musical-liefhebber en natuurlijk The Sound of Music-fans. Maar toneelsnobs als ik die door de liedjes heen kunnen kijken, hebben gegarandeerd een leuke avond. De film hoef ik nog steeds niet te zien, maar ik ben blij dat ik toch naar Carré ben gegaan.

0 Comments

  1. 5 jaar ago

    Klinkt goed, maar beter dan de film? Denk het niet. Julie Andrews & Christopher Plummer hebben toch iets speciaals met die film gedaan dat hij gewoon enorm goed blijft.