Menu & Search

Film: Inside Out gelukt voor kinderen én volwassenen

Film: Inside Out gelukt voor kinderen én volwassenen

Een rode loper is er vandaag niet, de weg naar de ingang van de bioscoop aan de Hilversumse Langgewenst is bezaaid met ballen. Even terug naar je kindertijd. De ‘rode’ loper af op naaldhakken is vandaag een iets minder goed plan. Dat allemaal niet alleen voor de presentatie van Inside Out, ook opent vandaag de tweede Dolby Cinema-zaal in Nederland.

Dolby Cinema gaat net even een paar stappen verder dan Imax en 3D. Meer geluid, meer belichting, een hoger contrast, lasers en een nieuwe manier van projecteren. Het doel van de mannen in pakken achter het idee? Film kijken een beleving laten worden. Een beleving, waar alles wat verkocht moet worden om draait.

Helemaal in de film

Dat lukt. De ingang van de zaal is een projectie met de film die je gaat zien. De karakters komen je alvast even gedag zeggen op een rond scherm die de muur van de gang bedekt. Eenmaal in de zaal is het donkerder dan in een gewone bioscoopzaal. Je bent meteen even helemaal weg. En, geen onbelangrijk pluspunt, er is bijzonder veel beenruimte voor de relatief fijne stoelen.
INSIDE OUT
Bij de perspresentatie worden er verschillende demonstraties gegeven. De kleuren zijn daadwerkelijk helderder, de details zijn beter zichtbaar én het kijkt een stuk rustiger. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen films in imax, het kost me minstens een half uur om weer recht te kunnen lopen. Bij Dolby Cinema is dat niet het geval. Het kijkt, ook in 3D, een stuk rustiger waardoor je meegezogen wordt in de film. Overigens maakt het wel uit wat voor films. Voor science fiction, fantasy en animatiefilms met veel details is het daadwerkelijk een beleving. Maar een actiefilm waarin voornamelijk gebouwen instorten is nog steeds niet veel spectaculairder. Het voegt ongeveer net zoveel toe als 3D-effecten bij World War Z. Niks.

Emoties

Een film waar het wel wat aan toevoegt, is Inside Out, de nieuwste film van Pixar/Disney. Inside Out vertelt het verhaal van vijf emoties: plezier, verdriet, woede, afkeer en angst. Deze emoties zijn door Pixar vertaald naar vijf karakters die in het hoofd van de elfjarige Riley leven. Riley moet van Minnesota naar San Fransisco verhuizen. Wanneer ze er net woont, gaat alles mis in het hoofdkwartier, waar elk karakter zijn eigen emotie bestuurt,, en verdwijnen Joy en Sadness naar het lange termijngeheugen. Het is dus aan Disgust, Fear en Anger om Riley emoties te geven tot Joy en Sadness hun weg terug hebben gevonden naar het hoofdkwartier. Dat gaat, uiteraard, niet zonder slag of stoot.
INSIDE OUT
Inside Out is een typische Pixar-film. De kleuren zijn helder, de film heeft veel lagen en natuurlijk zit er humor in die zowel kind als volwassene over de grond doet rollen van het lachen. Qua verhaal, humor en gevoel dat de film je geeft, is Inside Out het best te vergelijken met Monster Inc. Vooral de diepere lagen zijn interessant. Wanneer Joy en Sadness verdwijnen, gaat er iets mis in Riley’s hoofd. Het is niet meer mogelijk om blij of verdrietig te worden. Riley is emotioneel gezien onwijs afgevlakt. In feite een depressie, door Pixar beeldend en begrijpelijk in beeld gebracht.

Het leven

Ook leert Pixar kinderen (en volwassenen) veel over ‘het leven’. Het belang van eerlijkheid, je trots opzij zetten en geen problemen maar oplossingen zien zijn de belangrijkste thema’s in de film. Ook vriendschap en familie komen aan bod. Naast een vermakelijk verhaal, komt Pixar ook in deze film weer met een moraal. En niet eens op een vervelende, opdringerige ‘wij weten het beter’-manier.
INSIDE OUT
Net als in alle films, doet Pixar in Inside Out veel met kleur. Wanneer Riley verdrietig is, zijn de kleuren in de echte wereld grauw en grijs. Pas wanneer ze weer vrolijk is, worden de kleuren weer helder.

Ietwat lang

De zoektocht van Joy en Sadness naar het hoofdkwartier duurt wat lang. Ze komen tegenslag na tegenslag tegen. Gelukkig zit er genoeg humor in de film, op den duur begint het toch een beetje te vervelen. Het geeft de kijker in ieder geval wel genoeg tijd om de goed uitgediepte karakters beter te leren kennen.
Voegt Dolby Cinema wat toe aan Inside Out? Zeker. Vooral omdat Pixar zich focust op kleuren, is het een leuke beleving om het op zo’n helder scherm te zien. Inside Out is vandaag niet in 3D, en dat is maar beter ook. Dat zou teveel afleiden. Maar op een bijzonder scherm of niet, Pixar flikt het weer. Inside Out is klopt zo goed als volledig en is voor jong en oud een must see. Iedereen zal de zaal met een goed gevoel verlaten.

0 Comments

  1. 5 jaar ago

    De film lijkt me fantastisch!

  2. 5 jaar ago

    Vond de film geweldig! 3D is wel echt veel leuker dan gewoon. Wij zaten in de Disney bioscoop zelf, met lekker ruime plekken en zitzakken voor de kids. Voor ons ideaal dus.