Menu & Search

Mode.dejaap.nl: Kodakmomentjes.

Mode.dejaap.nl: Kodakmomentjes.

Toeristen zijn altijd gemakkelijk te herkennen. Kleren passen nooit bij elkaar. Onder de dikke trui wegens de koelte die de avond brengt zijn vaak een stel sandalen met sokken erin te vinden. Boven een kniebroek. Een grote rugtas op de rug is een onmisbaar attribuut en de zonnebril die te pas en te onpas op de neus staat verraden de toerist. Behalve in steden als Londen, Parijs of Amsterdam. Mensen in deze steden die bij weer of geen weer, dag of nacht een zonnebril op hebben zijn vaak geen toerist maar gewoon Echt Heel Belangrijk.

Meestal klagen we erover. We willen naar een plaats waar ‘eigenlijk zo min mogelijk toeristen komen’ om het landschap ‘zo ongerept mogelijk te zien’. Een beetje vreemd, want met onze sokken in onze sandalen en onze grote rugzak zijn we zelf natuurlijk ook gewoon toeristen. Soort zoekt soort, zegt men wel eens, dus als toerist zul je altijd die gezellige Nederlandse gezinnen tegenkomen wiens kinderen niet in de auto mogen eten omdat alles wel netjes moet blijven. Ook niet met je vingers aan de ramen van de caravan komen want dan zwaait er wat.

Hetgeen waar toeristen nog het meest aan te herkennen zijn is het grote fototoestel. De professioneel ogende toestellen zijn helemaal niet meer zo duur voor een gezin dat ook op vakantie kan naar Spanje met de caravan en kan overnachten in een luxe snelweghotel. Meestal is het de man die met dit toestel loopt. Vaak maakt hij nog niet eens foto’s, want echt kijk heeft hij er niet op. Ze zijn ondanks de luxe camera toch altijd bewogen.

Wel moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de toerist met de camera en de fotograaf met eenzelfde camera. De toerist is te herkennen aan hetgeen hierboven beschreven. De sokken in sandalen, u weet. De ergernis. De fotograaf daarentegen heeft hippe sandalen aan. Blote voeten. Een skinny broek. En bovenal een hip kapsel en een moeilijke bril die hij of zij niet eens nodig heeft. Gewoon voor de sier. Niet dat het lekker fotografeert, maar dan zet hij hem even af. Dan loopt hij rond in zijn eigen plaats. Om toeristen te fotograferen. De gekke locals. Bijzondere dingen die hem opvallen. Hij gaat er theatraal bij op zijn hurken zitten. Om de sokken in de sandalen van de toerist erbij op te krijgen.

Verscheen eerder op mode.dejaap.nl.

Gerelateerde artikelen

0 Comments