Menu & Search

Analyse van een subcultuur.

Analyse van een subcultuur.

Niets is naar mijn mening interessanter dan het observeren van mensen. Een activiteit die ik dan ook graag uitvoer. Zo ook zondagavond. Zondagavond stappen in Utrecht, of überhaupt een kroeg vinden waar nog muziek gedraaid en bier geschonken wordt bleek op zich al een uitdaging. Maar na wat zoeken én een beetje voorkennis heb je dan ook wat. Een pittoresk kroegje ergens vlakbij de Utrechtse Stadsschouwburg, dichtbij het decadente Wittevrouwen en Oudwijck. Het volk was dus ook wel enigszins voorspelbaar.

De binnenkomst in zo’n kroeg is ietwat angstaanjagend. De muziek gaat even uit om te kijken wie er binnenkomt. Zijn het leden van de groep met de lange haren en opkomende bierbuikjes? Even kijkt men. De muziek gaat weer aan en men danst door. Het publiek bestaat veelal uit jongens en daarnaast meisjes in joggingbroeken, hockeyrokjes en een ietwat aangeschoten voorkomen. De jongens daarentegen kost het moeite er zo nonchalant en sportief uit te zien. Over de keurig gestreken spijkerbroeken zit een vest met hier en daar een sponsorlogo. De lange haren zitten strak in de gel, achterover gestreken om het er nog enigszins sportief uit te laten zien. Hier en daar zit er een petje achterstevoren op het hoofd.

De gedraging van de groep in kwestie is alleen nog maar interessanter. Er heerst een duidelijk overschot aan mannen, of een gebrek aan vrouwen. Hoe je het maar wilt bekijken. We nemen één specifiek persoon, om het wat overzichtelijker te houden. Een overschot aan mannen zorgt in deze groep voor een tamelijk hilarische situatie. Niet de meest logische situatie, overigens. Men zou verwachten dat de mannen zouden vallen voor de vrouwen, en hard zijn best zou doen één van deze dames te leren kennen als, nou ja, laten we het een potentiële levenspartner noemen. Dit is niet het geval. Het overschot aan mannen zorgt voor een jacht van de vrouw. Een fenomeen wat goed te zien is in het gedrag van de man. Hij, het haantje moet de concurrentie met vele vrouwen aangaan. Dit doet hij door simpelweg oogcontact te maken met alles wat in de buurt komt van vrouwelijk schoon. De vrouw in kwestie zal zich over het algemeen gevleid voelen en op de man in kwestie afgaan. Dit om hem de zijne te maken. Het mannetje wat we bespreken had het nog beter voor elkaar. Er stonden om precies te zijn drie dames om hem heen. Om en om fluisteren ze hem wat in zijn oor. Soms raken ze hem aan, soms proberen ze intiem met hem te dansen. Ze spelen wat met hun haar en lachen om ieder grapje wat hij maakt. Ze lurken wat aan het rietje in hun glas om zich te bedoezelen met de alcoholische inhoud van het glas. Ondertussen werpen ze een schalkse blik naar het mannetje dat ze graag zou bespringen. Het mannetje geniet van de aandacht, maar lijkt er geen waarde aan te hechten. Af en toe fluistert hij wat in het oor van één van zijn kroegmaatjes, of maakt hij een dansje. De dames blijven verdacht lang om hem heen hangen, en zullen ook niet weg gaan tot hij ze recht in het gezicht afwijst.

Een interessante bevinding, vindt u niet? Er is in ieder geval een wereld voor me open gegaan. Een nieuwe subcultuur. Ik ben weer een stukje wereldwijzer.

Foto

0 Comments