Menu & Search

Schreeuwen lost het vast wel op.

Schreeuwen lost het vast wel op.

Het is officieel. Nederland draait door. Althans, het Nederlandse volk. Daar staan we met z’n allen. Op grote pleinen. Met borden. Het enige wat we doen is schreeuwen. Schreeuwen om cultuur. Onze mooie stemmen verkloten door te schreeuwen. Nederland wordt gek. We gebruiken onze stem niet meer mooie theaterstukken te produceren. In plaats daarvan staan we met z’n allen in de kou op het Leidse Plein onze stemmen kapot te schreeuwen.

Eerlijk is eerlijk, cultuur is iets wat belangrijk is in een land. Niet dat Nederland één specifieke cultuur heeft, Nederland heeft vele culturen. Menig jong volk is die multicultuur dan ook al te dankbaar voor het broodje kebab dat met de dronken kop verorberd kan worden om een uur of vijf in de morgen. De Stamppot to Go is immers niet meer open op dat tijdstip. Ook films, theaterstukken, concerten en musea zijn van belang in ons land. Kunst is niet langer iets elitairs. Het is niet langer iets voor oud geld. Al is er ongetwijfeld een sociologisch verschil tussen kunstliefhebbers en de mate waarin ze bestaan.

Maar goed. We hebben een begrotingstekort. Dat betekent dat er bezuinigd moet worden. Ook op cultuur dus. Hoe zuur dat, ook voor mij ook is. In subsidies wordt gesneden. Belastingen gaan omhoog. Dat moet. Tot op zekere hoogte uiteraard. Maar kunst kan zichzelf bedruipen. Er zijn genoeg manieren om kunst zelfvoorzienend te maken. Neem het Times Square to Art Square-project van Justus Bruns. Er is 24 miljoen dollar nodig. Daar komt geen subsidie aan te pas. Puur sponsoren en donateurs. De geldkraan mag best even dicht. Een rare redenatie? Volgens één van mijn docenten wel. Hij vond dat ik “toch wel aan de goede kant van de samenleving zit.” Zich niet realiserende dat ik straks dankzij deze regering met een studieschuld zit en dat HBO Journalistiek op dit moment een WW-studie is. Het zij zo. Ik wil een papiertje om aan te tonen dat ik capabel genoeg ben een studie af te ronden. Dan kost dat me maar een stukje inkomen per maand, mocht ik ooit een baan vinden.

En die extra euro’s, is dat niet altijd al zo geweest? Toen ik zeven was ging ik voor slechts vijf gulden naar de bioscoop. Tegenwoordig betaal ik een tientje. En waarom liggen we krom om die paar euro’s extra voor een bioscoopkaartje: pure luxe? Waarom niet om het feit dat ik vroeger ook vijf gulden betaalde voor een retourtje Amersfoort – Utrecht, en tegenwoordig zeven euro en zeventig cent? Vervoer lijkt me op zich een stuk essentiëler dan een horrorachtige Sinterklaas op het witte doek. Rotterdam is namelijk best ver fietsen.

Er moet bezuinigd worden. Ook op cultuur. Misschien niet in deze mate. Maar er moet bezuinigd worden. Daar zijn kunstenaars het niet mee eens. Logisch. Met het leenstelsel voor studenten zijn ook veel studenten het niet eens. Toch moeten we allemaal een klein beetje inleveren. Maar nee. We gaan schreeuwen om cultuur. Kom op. Niemand heeft een boodschap aan een stelletje schreeuwende mensen. Waar is de creativiteit? Kom op, het ging toch om kunst en cultuur? Verzin dan iets moois. Iets waar we allemaal wat aan hebben. Een flashmob op het Binnenhof ofzo. Iemand die in een discussie gaat schreeuwen wordt ook niet serieus genomen. Bovendien: schreeuwen deed je toen je klein was. Toen je je zin niet kreeg. En die kreeg je ook niet als je daar stond te schreeuwen en stampvoeten. Dat zal nu niet heel anders zijn.

Foto.

Lees ook dit stuk dat ik tijdens het zoeken naar een afbeelding vond.

10 Comments

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Ingelise de Vries, Ingelise de Vries. Ingelise de Vries said: Schreeuwen lost het vast wel op.: http://wp.me/psxC7-T7 […]

 2. 10 jaar ago

  Eens – goed gesproken, lekker geschreven ook.

  Ik had ook meer creativiteit verwacht vanuit de kunstenaarsgilde…
  Overtuig met iets adembenemends, niet met iets ademverspillends.

 3. 10 jaar ago

  Met z’n allen schreeuwen heeft op zich wel wat, maar het lost niks op. Het zijn trouwens dezelfde mensen die gratis downloaden op internet en daarmee de muziekindustrie kapot maken. Hoe hypocriet is dat !

 4. Bram
  10 jaar ago

  Kunst is nooit voor de elite geweest. Bij de Romeinen, in de middeleeuwen en zelfs tijdens de industriële revolutie was er altijd al kunst en cultuur. Voor iedereen. Shakespeare was de Van den Ende van zijn tijd: volksstukken. Cabaret, met een lach en een traan. Later is Shakespeare elitair geworden. In Rusland ging je niet naar de bioscoop met je eerste vriendinnetje, je ging naar het theater en kocht vijf minuten voor de voorstelling voor de prijs van een biertje een kaartje.

  Kunst en cultuur kunnen inderdaad zonder subsidies, maar het wordt veel moeilijker, zo niet onmogelijk om het niveau van de huidige Nederlandse podiumkunsten te bereiken zonder zo veel geld. Vergeet niet dat Toneelgroep Amsterdam in de top vijf van de belangrijkste en meest vooruitstrevende toneelgroepen zit van de wereld. Ze spelen overal: van Wenen, Berlijn en Antwerpen tot aan Tokio en Melbourne aan toe.

  De reden waarom er daadwerkelijk om kunst en cultuur geschreeuwd moet worden is de tijdsgeest. Het is politiek correct geworden om alles waar de sociaal-democraten de afgelopen anderhalve eeuw voor hebben gevochten, en daarmee alles wat ons land zo prettig maakt om in te wonen, voor iedereen, te verketteren. Het is gewoon geworden kunst en cultuur af te schilderen als een ‘linkse hobby’ voor een select groepje designerbrildragende, fashionably ongeschoren en colbert-over-spijkerbroekdragende intellectuelen die aan de grachtengordel in Amsterdam wonen. Die VARA-lid zijn en PvdA stemmen. En dat alles moet ineens kapot. Van het volk. En van onze Führer.

  Er moet geschreeuwd worden. Niet voor subsidies, maar om te laten merken dat kunst en cultuur menselijk is. Voor de uitvinding van het schrift tekende de mens al menig grotmuur vol met dieren. Het is de menselijke ziel die wordt verketterd, en dat kan niet. Bioscopen en circussen, cultuurvarianten die traditioneel minder worden bezocht door hoger opgeleiden worden ontzien. Het is geen protest tegen een subsidiestop, het is een schreeuw tegen de hetze tegen de verstandig en genuanceerd nadenkende mens. Het is een schreeuw om beschaving.

  • 10 jaar ago

   Kanttekening:

   Cabaret komt uit Frankrijk en stamt uit het einde van de 19e eeuw. Heeft niet veel met Shakespeare te maken.

   • Bram
    10 jaar ago

    Met cabaret bedoelde ik de functie die cabaret nu inneemt in het culturele landschap, vooral ten opzichte van ‘zwaar’ toneel als bijvoorbeeld Shakespeare (die dus erg van functie is veranderd).

 5. 10 jaar ago

  Aardig stuk. Beetje onsamenhangend maar er zit wat in.

  Cultuur is natuurlijk superleuk en tof. Vooral de kunstwerken langs de snelwegen in Nederland zijn essentieel voor ons cultuurbesef. Zo’n knutselkneus vraagt er een hapje euro’s voor maar komt dan vaak ook met iets fabuleus waar de gehele bevolking zich aan vergaapt.

  In plaats van te schreeuwen kunnen de creatieven ook iets doen waar ze goed in zijn; creatief omspringen met de situatie. Graaf eens in je ideeën en vind andere manieren om te maken wat je wil maken. We hebben nu eenmaal een rechts kabinet dus de creatieve sector zit in de hoek waar de klappen vallen. Get used to it. Schouders eronder en niet mekkeren.

 6. 10 jaar ago

  Alleen maar ‘ja-geknipt’ tijdens het lezen van dit stuk. Ik zou het de nieuwe ‘inconvenient truth’ noemen. En die tag met Halina Reijn is juist. Twitter jij het naar haar door of doe ik dat?

 7. 10 jaar ago

  Hey Ingelise,

  Je lokt bij mij een reactie uit, dus dan heb je iets aardigs geschreven.

  Schreeuwen lost inderdaad niets op. Bezuinigingen zijn een feit, ook binnen de culturele sector. Maar dit kabinet gaat er wel met de volle electrische heggeschaar tegenaan. En daar kun je best je vraagtekens bij plaatsen.

  Bij de bezuinigingen ontziet men bijvoorbeeld het cultureel erfgoed en Rijksmusea. Daartegenover staan stevige maatregelen voor het produceren van kunst. Dit kabinet conserveert liever het verleden in plaats van de ontwikkeling van het erfgoed van morgen.

  Ik zou een heel andere weg inslaan. We leiden in Nederland veel te veel kunstenaars op. Gooi alsjeblieft de meeste kunstacademies dicht. We hebben geen plek voor zoveel kunstenaars! Dit kabinet bezuinigt door de WWIK af te schaffen en beknot daardoor beginnende kunstenaars in hun mogelijkheden. 10 miljoen levert dat op, een peuleschil. Zorg dan dat je minder mensen opleidt en kies voor kwaliteit. Kwaliteit betaalt zich op den duur uit door niet alleen aan het infuus van subsidie te hoeven liggen.

  Ik maak ik mij meer zorgen over cultuurspreiding. Blijft kunst nog toegankelijk voor de kleine kernen binnen provincies? Het lijkt er steeds meer op dat kunst verwordt tot een grootstedelijke hobby van de grachtengordel. Het etiket van elitaire linkse hobby kan met dank aan dit kabinet nog sneller worden geplakt.

  Daarnaast blijft het de vraag of de kwaliteit van een productie middels de meetlat van marktwerking kan worden afgelezen. Volgens mij gaat die vlieger niet op. Kwaliteit wordt niet door de markt beslist. Als dat zo is zouden we alleen nog cabaret en musicals van ome Joop overhouden en bijvoorbeeld nooit meer dans zien. Dan zou Alex van Warmerdam geen films meer maken en kijken we straks naar Harry Potter deel 24.

  Het ideaal van sponsoring van de kunsten is niet iets nieuws, in de jaren 80 was er ook al een dergelijke beweging. De vraag is wie dan de beoordelaar van de kunst wordt. Is dat de sponsor? In hoeverre blijven kunstenaars in staat om autonoom werk te maken? Ik ben daar wat sceptisch over. Want zodra kunst alleen nog maar winstgevend moet zijn brengt dat een selectiviteit teweeg die mijns inziens nooit kunst genoemd kan worden. Kunst wordt dan creativiteit. Dan maakt mijn oma die kerstkaartjes borduurt ook kunst, men wil voor die kaartjes immers wel betalen. Wat mij betreft bezuinigen we op creativiteit en niet op kunst.

  Ik ben het met je eens dat schreeuwen een gebrekkige stuiptrekking is van mensen die op hun pik getrapt zijn doordat hun speeltje wordt afgepakt. Maar ook schreeuwen tegen het schreeuwen helpt niet. Zeg liever hoe het wel moet. Politiek is nu eenmaal keuzes maken. Stilzwijgend bezuinigen lost namelijk ook niets op.

 8. 10 jaar ago

  Bezuinigen moet er zeker, maar ik vind het wel naar dat ze de sector langs 2 kanten pakken. Hogere belastingen en minder subsidies. En waarom in godsnaam wel op theater maar niet op het circus? Like dieren in kleine hokjes proppen… daar hoeft niet veel voor betaald te worden.